Προγράμματα ασφάλισης υγείας

Αξία έχει να φροντίζεις την υγεία σου και των αγαπημένων σου

Υγιεινή Διατροφή: 7 Mύθοι και αλήθειες

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Eurolife Blog - header - νεαρός άνδρας που τρώει υγιεινό φαγητό στο σπίτι του

Στην υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πολλοί μύθοι που μπορεί να μας παραπλανούν και να επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές. Λιγότεροι υδατάνθρακες, συμπληρώματα διατροφής, καλά και κακά λιπαρά: τι συμβαίνει τελικά;

Διάβασε στο παρακάτω άρθρο, 7 κοινούς μύθους για την υγιεινή διατροφή και ανακάλυψε tips για πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Μύθος #1: Αποφεύγουμε τα λιπαρά

Ένας διαδεδομένος μύθος της υγιεινής διατροφής είναι ότι τα λιπαρά χρειάζεται να τα αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτό όμως δεν ισχύει καθολικά. Υπάρχουν λιπαρά που ο οργανισμός μας χρειάζεται. Τέτοια λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν:

  • Στο ελαιόλαδο
  • Στο αβοκάντο
  • Στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και πεκάν)
  • Στο σουσάμι, τη σόγια και τον λιναρόσπορο
  • Στα ψάρια

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά υγιεινά ακόρεστα λιπαρά. Είναι καλό το 8 -10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι αν το 15% των ημερήσιων θερμίδων αποτελείται από πολυακόρεστα λιπαρά αντί για κορεσμένα, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Μύθος #2: Το αλάτι δε μας κάνει καλό

Άλλη μια δήλωση που πιθανόν έχεις ακούσει είναι ότι το αλάτι είναι κακό για την υγεία. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το νάτριο είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Το θέμα με το αλάτι δημιουργείται με την υπερβολική κατανάλωσή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού στους ενήλικες είναι τουλάχιστον 2 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση. Η κατανάλωση αλατιού με μέτρο, από την άλλη, είναι το κλειδί για μια καλή υγεία.

Μύθος #3: Το βραδινό μας παχαίνει (και το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο)

Η δήλωση ότι το βραδινό φαγητό μας παχαίνει δεν είναι απόλυτα αληθής. Επίσης αυτό που θα έχεις ακούσει ότι το πρωινό σου πρέπει να είναι όσο πιο πλούσιο γίνεται, επίσης δεν είναι απόλυτα σοφό.

Η αύξηση του βάρους εξαρτάται περισσότερο από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα και όχι από την ώρα που τις καταναλώνουμε. Εάν καταναλώνεις θρεπτικά γεύματα και διατηρείς την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σε ισορροπία, το βραδινό φαγητό δεν οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση βάρους. Σημαντικό είναι βέβαια να επιλέγουμε υγιεινά και ελαφριά γεύματα το βράδυ.

Το υγιεινό πρωινό από την άλλη μπορεί να σου φέρει ευεξία, αρκεί να έχει «καλές» θερμίδες μέσα. Τα energy bowls με πολλά toppings ή τα brunch πιάτα που έχουν κάποια υγιεινά υλικά, αλλά συνοδεύονται από dressing με ζάχαρη ή διπλή μερίδα σε ψωμί, δεν είναι πάντα καλή επιλογή να ξεκινάς τη μέρα σου. Προτίμησε το γιαούρτι, τη βρώμη, την ομελέτα με λαχανικά και τα smoothies με αβοκάντο.

Μύθος #4: Καλό είναι να τρώμε gluten-free προϊόντα

Η δήλωση ότι τα gluten-free προϊόντα είναι μια υγιεινή επιλογή για όλους δεν ισχύει. Η γλουτένη είναι μια ουσία που πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με κοιλιοκάκη (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου) ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποφυγή της γλουτένης σχετίζεται με υγιεινή διατροφή. Μάλιστα, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν μικρότερη θρεπτική αξία και περισσότερη ζάχαρη ή λίπος, για να βελτιωθεί η γεύση τους. Άρα, το gluten-free δεν είναι απαραίτητα λόγος, για να εντάξεις ένα τρόφιμο στη διατροφή σου.

Μύθος #5: Τα light προϊόντα είναι πάντα καλύτερα

Ο μύθος ότι τα light προϊόντα είναι πάντα καλύτερα δεν είναι αλήθεια. Αν και συχνά έχουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά, τα light προϊόντα μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, αλάτι ή πρόσθετα για να διατηρήσουν τη γεύση τους.

Μόνο η ένδειξη «light» δεν είναι αντιπροσωπευτική της διατροφικής αξίας ενός τροφίμου. Επομένως, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις αναλυτικές ετικέτες διατροφικής αξίας και να επιλέγουμε προϊόντα που είναι πραγματικά θρεπτικά και υγιεινά.

Μύθος #6: Οι υδατάνθρακες είναι ο μεγάλος εχθρός

Ο μύθος ότι οι υδατάνθρακες είναι ο μεγάλος εχθρός της διατροφής δεν είναι ακριβής. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παροχή ενέργειας στο σώμα και το μυαλό. Η ποιότητα των υδατανθράκων είναι αυτό που έχει σημασία.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι σημαντικοί για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Extra tip: Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, έναν τύπο φυσικού σακχάρου. Οπότε αν ακολουθείς δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, κατανάλωσέ τα με μέτρο.

Μύθος #7: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα

Τέλος, ας μιλήσουμε για τα συμπληρώματα διατροφής. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων καλύπτει συνήθως τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ανεπάρκειες βιταμινών ή αμινοξέων, αλλά δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής.

Θυμήσου ότι τα συμπληρώματα δεν περνούν τη διαδικασία έγκρισης από τον ΕΟΦ, όπως γίνεται με τα φάρμακα. Οπότε καλό είναι, αν έχεις αποφασίσει να ενισχύσεις τη διατροφή σου με κάποια συμπληρώματα, να βεβαιωθείς ότι κάποιος ειδικός διατροφολόγος ή γιατρός σου έχει εξηγήσει πώς να λαμβάνεις και με ποια δοσολογία το συγκεκριμένο συμπλήρωμα.

Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός. Κάτι που βοήθησε τον φίλο σου μπορεί να μην είναι κατάλληλο για σένα και τις διατροφικές ανάγκες σου. Οπότε επίλεξε ένα συμπλήρωμα που σου ταιριάζει.

Η2: Υγιεινή διατροφή γιατί φροντίζεις την υγεία σου

Με μια ισορροπημένη διατροφή, εξασφαλίζεις ευεξία και προστατεύεις τον εαυτό σου από ασθένειες.

Και για να προστατέψεις ολιστικά την υγεία σου, η Eurolife FFH προσφέρει προγράμματα ασφάλισης υγείας που καλύπτουν:

  • ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις
  • επισκέψεις σε συμβεβλημένες κλινικές
  • χειρουργικές επεμβάσεις
  • επείγοντα περιστατικά

 

Με το πρόγραμμα συνδυαστικών εκπτώσεων EurolifeSYN+, επωφελείσαι από επιπλέον εκπτώσεις, διασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη για σένα και την οικογένειά σου.

Δες περισσότερα για τα προγράμματα υγείας εδώ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας