Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Θώρακισε σήμερα το αύριο της υγείας σου

Διατροφή και αντιγήρανση

Ποιες τροφές μας κρατούν νέους και ποιες μας γερνούν γρηγορότερα - Της Χριστίνας Μπαλαμώτη, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο*

Η γήρανση είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Υπάρχει η πρωτογενής γήρανση, η οποία καθορίζεται από το DNA μας, και η δευτερογενής γήρανση η οποία επηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής μας και τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Η γήρανση προκαλείται από τις «ελεύθερες ρίζες», οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού και τα οξειδώνουν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ή και να καταστρέφονται.

Η διατροφή ενάντια στη γήρανση ουσιαστικά βασίζεται αφενός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και μας κρατούν νέους, αφετέρου στην αποφυγή τροφών που αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.

Ποιες τροφές μας κρατούν νέους

Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη C) και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση. Ιδιαίτερα η βιταμίνη C αποτελεί πρόδρομο μόριο για την παραγωγή κολλαγόνου που είναι υπεύθυνο και για την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών και μάλιστα η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο που είναι μείζον αντιοξειδωτικό.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και γι’ αυτό στο μαγείρεμα συστήνεται η χρήση μόνο ελαιολάδου και η αποφυγή χρήσης άλλων μαγειρικών λιπών.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση. Μάλιστα όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα τόσο πιο υγιεινή είναι.

Τσάι

Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες και τανίνες οι οποίες συμμετέχουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και θα πρέπει να μη λείπει από τη διατροφή μας.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει πολυφαινόλες, ένα μείζον αντιοξειδωτικό. Η χρήση του προστατεύει το γενετικό υλικό από την οξείδωση και συστήνεται η κατανάλωση του μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

Νερό

Φυσικά, το νερό αποτελεί σημαντικό σύμμαχο ενάντια στο γήρας και πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε καθημερινά επαρκώς ενυδατωμένοι.

Τέλος, η μείωση της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης κατά 20 – 30 % φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης.

Ποιες τροφές μας γερνούν γρηγορότερα

Το κορεσμένο λίπος που περιέχεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ολόπαχα τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και οι μαργαρίνες, αφενός επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και αφετέρου ενισχύει την οξείδωση στα κύτταρα του οργανισμού.

Η κατανάλωση ζάχαρης θεωρείται ότι οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης άλλων θρεπτικότερων τροφών και συνεπώς έμμεσα οδηγεί τον οργανισμό σε γρηγορότερη γήρανση.

Tips αντιγήρανσης και προστασίας του οργανισμού

1) Τρεφόμαστε σωστά

2) Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας

3) Φροντίζουμε να συμπληρώνουμε 7 – 8 ώρες ύπνου καθημερινά

4) Διακόπτουμε το κάπνισμα

5) Φροντίζουμε να ασκούμαστε καθημερινά

Για να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής, υγεία και ευεξία, είναι σημαντικό να ακολουθείς καλές συνήθειες συστηματικά. Το μυστικό κρύβεται στα μικρά πράγματα και ένα από αυτά είναι το περπάτημα σε καθημερινή βάση.

Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να πετύχεις και να διατηρήσεις καλή φυσική κατάσταση. Συμβάλλει στην καλή υγεία, την απώλεια βάρους, την βελτιωμένη αντοχή, και έχει πολλά ακόμα οφέλη. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Βάλε στόχο σήμερα να υιοθετήσεις αυτή την απλή καθημερινή συνήθεια.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βάλεις στόχους και να τους κατακτήσεις είναι να παρακολουθείς τα βήματά σου με μια εφαρμογή. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές εκεί έξω, αλλά το Walk to Win, η ελληνική εφαρμογή για το περπάτημα, σε επιβραβεύει για κάθε βήμα που κάνεις!

Το Walk to Win της Eurolife FFH, όχι μόνο καταγράφει τα βήματά σου, αλλά σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου πιο εύκολα και ευχάριστα, μέσω της παροχής συγκεκριμένων κινήτρων.

Κατέβασε το Walk to Win και ξεκίνα να περπατάς!

Με κάθε στόχο που κατακτάς, κερδίζεις επιβράβευση. Με κάθε επιβράβευση κερδίζεις συμμετοχές σε κληρώσεις για πλούσια δώρα. Ξεκλείδωσε όσο περισσότερα από τα 16 επιτεύγματα κλιμακωτής δυσκολίας μπορείς και μπες σε ισάριθμες κληρώσεις δώρων. Ξεπέρασε τις 9 προσκλήσεις μεγάλων αποστάσεων, ολοκλήρωσε τους 3 στόχους βημάτων και απάντησε σωστά τα 4quizγνώσεων (διατροφή, άθληση, προσωπική ισορροπία και οικονομική ευεξία).

Βάλε το κινητό στην τσέπη σου, ξεκίνα να περπατάς και τα δώρα… σε ακολουθούν!

______________________________________________________________________________________________________________

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα - Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, Phd (c)
Αριστούχος Χαροκοπείου ΠA
Αριστούχος Ιατρικής Σχολής ΠΘ
Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Η κ. Χριστίνα Μπαλαμώτη είναι βραβευμένη Κλινική Διαιτολόγος, διεθνώς αναγνωρισμένη για την συνεισφορά μου στη διατροφή γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛΔΕ) και έχω διατελέσει μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων (ΠΑΣΥΝΟΔ) με κύριο έργο τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του κλάδου των Διαιτολόγων.

Είναι αριστούχος του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Κλινική Διατροφή».
Επιπλέον είναι κάτοχος δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο «Διατροφή στην υγεία και στην νόσο», Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Θεσσαλίας (ΠΘ) επίσης με άριστα.

Social Media: Facebook - Linkedin - YouTube

Website: http://www.dietnet.gr

Μαζί με τη διατροφή πάει και άσκηση. Δες περισσότερα για την εφαρμογή Walk to Win. 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας