Ασφάλεια Επιχειρήσεων: Θωρακίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις από τις προκλήσεις του μέλλοντος
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν μια μεγάλη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η οικονομία της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας. Είναι πολύ πιθανό να είσαι εργαζόμενος σε μικρομεσαία επιχείρηση, ή να έχεις τη δική σου μικρομεσαία επιχείρηση, ή σίγουρα γνωρίζεις κάποιον που έχει ή εργάζεται σε μια τέτοια επιχείρηση.
Ειδικά αν είσαι ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης, θα γνωρίζεις από πρώτο χέρι τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επλήγησαν αρκετά τόσο μέσα στην κρίση της περασμένης δεκαετίας όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρόσφατα.
Υπάρχουν τρόποι για να στηριχτούν και να θωρακιστούν απέναντι στα απρόοπτα. Ας δούμε όμως πρώτα κάποια σημαντικά στοιχεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αριθμούς
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 έφτανε τα 25 εκατομμύρια, με 2 από 3 θέσεις εργασίας να είναι σε ΜμΕ, .
Την προηγούμενη δεκαετία, το 99,8% των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, εκτός από τον χρηματοπιστωτικό, ήταν ΜμΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΕΕ-27). Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούσαν 93 εκατομμύρια ανθρώπους (67% της συνολικής απασχόλησης). Επιπλέον, το 93,3% αυτών των επιχειρήσεων ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η Ελλάδα διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, οι ΜμΕ φτάνουν το 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων και καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων. Αυτές οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις.
Με βάση στοιχεία της Small Business Act (SBA) για την Ελλάδα, το 2017 οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κάλυπταν σχεδόν έξι στις 10 θέσεις εργασίας (57,1%), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ. Μάλιστα, την περίοδο 2015-2017, οι ΜμΕ είχαν σημειώσει αύξηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας που έφτανε το 10,7%.
Ο ρόλος των startups στη Ελλάδα
Σημαντικό ρόλο στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας παίζουν και οι startup, οι νεοφυείς μικρές επιχειρήσεις με κατά κύριο λόγο τεχνολογικό χαρακτήρα και ευελιξία. Και αυτές οι επιχειρήσεις είναι συνήθως μικρές, ξεκινώντας από λίγους εργαζόμενους και μεγαλώνοντας σταδιακά στα επόμενα χρόνια της λειτουργίας τους.
Γιατί να ασφαλίσω την επιχείρησή μου
Με βάση την έκθεση της Small Business Act (SBA), ο κλάδος των startup στην Ελλάδα παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη πριν από μερικά χρόνια. Το ένα τρίτο αυτών των επιχειρήσεων δρατηριοποιούνται στον τομέα του λογισμικού (υπηρεσίες), αλλά και σε άλλους τομείς όπως η βιοτεχνολογία. Όσον αφορά την απασχόληση, οι νεοφυείς επιχειρήσεις απασχολούν κατά μέσο όρο εννέα άτομα ενώ ψάχνουν ενεργά για νέες προσλήψεις στο άμεσο μέλλον.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και η ελληνική οικονομία γενικότερα) φαίνεται να αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλες προκλήσεις. Ξεκινώντας από την οικονομική κρίση, στη συνέχεια τα capital controls, την πανδημία και τα lockdown, και πιο πρόσφατα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, οι επιχειρήσεις χρειάζεται συνεχώς να προσαρμόζονται και να γίνονται πιο ευέλικτες.
Υπάρχουν όμως και κάποιες προκλήσεις που παρότι μπορεί να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις σε πρώτο στάδιο, στη συνέχεια μπορεί να αναδειχθούν σε ευκαιρίες, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έλευση νέων πράσινων τεχνολογιών και οι στρατηγικές για την πράσινη προσαρμογή των επιχειρήσεων.
Αξιοσημείωτο είναι πως την περασμένη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ΜμΕ έτσι ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους μετά την κρίση της πανδημίας COVID-19, αλλά και με γνώμονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Πέρα από τις παραπάνω προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την επικαιρότητα και τον κόσμο γενικότερα, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση, πιο “τοπικά”. Εξαρτάται κατά πολύ και από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά μια επιχείρηση μπορεί να απειληθεί από ζημιές και βλάβες, έντονα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, διαρρήξεις, διακοπές ρεύματος, αλλά και ζημιές προς τρίτους που μπορεί να προκύψουν στους χώρους της επιχείρησης (η λεγόμενη αστική ευθύνη).
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, το 2019 σημειώθηκαν 2.051 ζημιές σε εμπορικές επιχειρήσεις και γραφεία ύψους 10,5 εκ. Πώς μπορεί λοιπόν ένας επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής του;
Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω, η ασφάλιση μπορεί να προσφέρει στήριξη και προστασία σε πολλές πτυχές των επιχειρήσεων σήμερα.
Αξία έχει να φροντίζεις για την επιχείρησή σου, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία. Έτσι μπορείς να επικεντρωθείς στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησής σου, έχοντας σιγουριά ότι θα έχεις κάλυψη για τα απρόοπτα.
H Eurolife FFH, βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματία προσφέροντας μία γκάμα ασφαλιστικών λύσεων για ολοκληρωμένη προστασία:
Προστασία επιχείρησης με το My Business First
Το καινοτόμο ευέλικτο πρόγραμμα ασφάλισης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Eurolife My Business First προσφέρει ευρεία γκάμα καλύψεων για όλες τις ανάγκες. Σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις από πολλαπλά πακέτα καλύψεων με ευελιξία ανάλογα με τις ανάγκες της δικής σου επιχείρησης. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα προσφέρει:
- 1 Βασικό πακέτο καλύψεων (17 καλύψεις συνολικά)
- 5 πακέτα προαιρετικών καλύψεων (20 καλύψεις συνολικά)
- 5 μεμονωμένες καλύψεις, εκ των οποίων 2 προαιρετικές καλύψεις σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγέλματος
- Δυνατότητα επιλογής μηδενικών απαλλαγών σε επιμέρους καλύψεις (Πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα, χιόνι, χαλάζι, παγετός, διαρροή νερού από σωληνώσεις, ζημιές σε πινακίδες και φωτεινές επιγραφές, κλοπή από διάρρηξη και ληστεία) με επιπλέον κόστος
Αστική Ευθύνη
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αστική ευθύνη είναι μία ακόμα σημαντική πτυχή για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους όπως είναι:
- Εμπορικά καταστήματα
- Γραφεία
- Γυμναστήρια-Εκπαιδευτήρια
- Εστιατόρια-Ζαχαροπλαστεία
Αν η επιχείρησή σου έχει τέτοιο χαρακτήρα, ένα πρόγραμμα Αστικής Ευθύνης σε καλύπτει αν τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα σε τρίτους από τη λειτουργία των χώρων της επιχείρησης. Συγκεκριμένα από πράξεις ή παραλείψεις δικές σου ή του προσωπικού σου, που μπορεί να προκαλέσουν υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες σε τρίτους.
Ασφάλιση προσωπικού
Τέλος, να μην ξεχνάς και το πιο σημαντικό στοιχείο της επιχείρησής σου, το ανθρώπινο δυναμικό της. Χωρίς τους εργαζόμενους, μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε και να αναπτυχθεί. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αντικατοπτρίζονται και στο προσωπικό, που έχει επίσης να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, και άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση μπορεί να στηρίξει το προσωπικό μέσω της ομαδικής ασφάλισης, η οποία αποτελεί σημαντικό όπλο και για τις μικρές επιχειρήσεις. Μέσω της ομαδικής ασφάλισης ο εργαζόμενος -αλλά και η επιχείρηση- μπορεί να απολαύσει σημαντικά οφέλη που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Η επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας με πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες και δύσκολα συγκρίνεται με άλλα επαγγέλματα. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και εμφανίζει νέες εξελίξεις, μια γερή βάση προστασίας μπορεί να σου προσφέρει τα εφόδια για να εστιάσεις σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία στην επιχείρησή σου.