Αξία έχει να μεγαλώνεις ένα χαρούμενο κατοικίδιο!

Πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Γιατί τα κατοικίδια αγαπούν τη μουσική;
eurolife blog header - αγόρι που παίζει κιθάρα και το σκυλί του τον κοιτάει

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι η τέλεια αφορμή, για να εξερευνήσουμε έναν ασυνήθιστο αλλά συναρπαστικό κόσμο: την αγάπη των κατοικίδιων μας για τη μουσική. Έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι οι τετράποδοι φίλοι σου φαίνεται να απολαμβάνουν κάποια μουσικά κομμάτια που ακούτε μαζί;

Είναι προφανές ότι η μουσική έχει θετική επίδραση στα κατοικίδιά μας. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε γιατί τα κατοικίδια αγαπούν τη μουσική και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση, για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

Μουσική & ζώα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης

Αν έχεις ήδη δοκιμάσει να ακούσεις μουσική μαζί με τον σκύλο σου, θα έχεις καταλάβει πόσο πολύ του αρέσει. Αυτό, λοιπόν, που εσύ βιωματικά έχεις δει, έρχεται μια μελέτη να το επιβεβαιώσει.

177 σκύλοι σε κέντρα φιλοξενίας άκουσαν διάφορα είδη μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνικής και της ροκ, καθώς και μια εξειδικευμένη μορφή ορχηστρικών συνθέσεων. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είχε μεγάλο ενδιαφέρον: Τα ζώα που άκουσαν κλασική μουσική κοιμήθηκαν εκείνη τη μέρα πιο ήρεμα. Αντίθετα, η ροκ μουσική είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού τα σκυλιά που άκουσαν αυτό το είδος μουσικής εκδήλωσαν περισσότερα σημάδια άγχους.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι τα ζώα, όπως και εμείς, αντιδρούν θετικά στη μελωδία. Ξέρουμε ότι η μουσική μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει από το στρες, και αυτό ισχύει τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογία και την ψυχολογία των ζώων με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και εμάς.

Μουσική για γάτες

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι και οι γάτες αγαπούν τη μουσική, αλλά βέβαια είναι πολύ επιλεκτικές στο είδος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γάτες απολαμβάνουν τη μουσική – αρκεί να είναι μουσική που τους αρέσει!

Ενώ δε νοιάζονται ιδιαίτερα για τη «μουσική των ανθρώπων», όταν πρόκειται για μουσική που έχει σχεδιαστεί γι’ αυτές, είναι όλο αυτιά. Και ποια μουσική είναι αυτή; Είναι συνθέσεις από ήχους σε ένα εύρος συχνοτήτων και ρυθμό που ταιριάζει στις δικές τους φωνητικές εκφράσεις – τις γατίσιες δηλαδή –, καθώς και ρυθμούς και τόνους που μιμούνται γουργουρίσματα, κελαηδίσματα πουλιών και ακόμη και ήχους θηλασμού.

Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, οι ερευνητές είδαν ότι όταν οι γάτες ανταποκρίνονται θετικά στη μουσική, ενεργοποιούνται συγκεκριμένες συμπεριφορές τους όπως γουργούρισμα, τρίψιμο στα ηχεία και στροφή του κεφαλιού προς την πηγή της μουσικής.

Η μουσική που είναι ειδική για γάτες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους τους. Γι’αυτό συχνά χρησιμοποιείται και από κτηνιατρικά κέντρα που φροντίζουν γάτες και γατάκια. Αλλά τι σε εμποδίζει να βάλεις στη γατούλα σου λίγη γατομουσική και στο σπίτι;

Μουσική για σκύλους

Ενώ το γατίσιο πεντάγραμμο ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση, με τους σκύλους τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Επειδή οι ράτσες των σκύλων διαφέρουν σε μέγεθος, φωνητικό εύρος και καρδιακό ρυθμό, είναι λίγο δύσκολο να πούμε ότι οι σκύλοι προτιμούν έναν συγκεκριμένο τύπο ήχου και μελωδίας.

Σύμφωνα με μια συνέντευξη στο Live Science, ο Snowdon – ειδικός στις μουσικές προτιμήσεις των ζώων – είπε ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι όπως τα Λαμπραντόρ ή τα Μαστίφ, μπορεί να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ανθρώπινη μουσική, καθώς έχουν φωνητικό εύρος παρόμοιο με αυτό των ενήλικων ανδρών.

Γενικότερα, από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει σε σκυλάκια φάνηκε ότι η ήρεμη κλασική μουσική βοηθά τους σκύλους να χαλαρώσουν και να κοιμούνται καλύτερα. Μουσικές με ένταση και δυνατά beats κάνει τους σκύλους να γαβγίζουν και να νιώθουν αναστατωμένοι.

Άρα, μήπως ήρθε η στιγμή να το γυρίσεις σε baroque εποχές και να ανακαλύψεις τη συμφωνική μουσική; Πού ξέρεις; Μπορεί η χαλαρωτική μουσική για σκύλους να κάνει καλό και σε σένα!

Η μουσική είναι η συντροφιά μας και η συντροφιά του κατοικιδίου μας

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, είναι φανερό ότι η μουσική γίνεται μέσο επικοινωνίας και παρηγοριάς για τα ζώα και για τους ανθρώπους. Όπως ακριβώς η μουσική έχει τη δύναμη να προκαλεί συναισθήματα στους ανθρώπους, έχει παρόμοια επίδραση και στους τετράποδους φίλους μας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μια λίστα με μουσική για σένα, δες πώς μπορείς να εντάξεις και μελωδίες που θα ευχαριστηθεί και το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σου!

Δώσε στο κατοικίδιό σου την ασφάλεια που χρειάζεται

Εκτός από τις χαλαρωτικές μελωδίες για παρέα, υπάρχει και κάτι ακόμη που μπορείς να κάνεις, για να παρέχεις περισσότερη ηρεμία και ασφάλεια στον σκύλο και τη γάτα σου. Με το πρόγραμμα My Happy Pet της Eurolife FFH, που διατίθεται μέσω του τραπεζικού δικτύου της Eurobank, εξασφαλίζεις την καλύτερη φροντίδα για το αγαπημένο σου κατοικίδιο.

Με το My Happy Pet, η υγεία του κατοικιδίου σου γίνεται προτεραιότητα, καθώς εξασφαλίζεις:

  • κτηνιατρικές επισκέψεις
  • διαγνωστικές εξετάσεις
  • νοσοκομειακή περίθαλψη
  • υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης)
  • wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές, παραφαρμακευτικά προϊόντα και είδη καλλωπισμού)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και προσφέρει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείς να αποκτήσεις. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Τώρα μπορείς να δώσεις σε σένα σιγουριά και στο κατοικίδιό σου μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και μην ξεχνάς το πρόγραμμα συνδυαστικών εκπτώσεων EurolifeSYN+, για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τον συνδυασμό ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Φρόντισε το κατοικίδιό σου όπως του αξίζει και δώσε του τη γαλήνη που χρειάζεται!

Πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας