Tips αποταμίευσης για τις σπουδές

Βλέποντας το παιδιά σας να μεγαλώνουν, λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, μοιράζεστε τα όνειρά τους και τις επιθυμίες τους για το μέλλον και πάντα νιώθετε την ευθύνη ότι πρέπει να τους παρέχετε την ώθηση για να πραγματοποιήσουν όσα εκείνα θέλουν. Μήπως λοιπόν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείτε την αποταμίευση για τις σπουδές τους;

 

 

Η εποχή που ο κουμπαράς ήταν η λύση για την αποταμίευση μιας οικογένειας έχει μάλλον περάσει πια. Ειδικά στην εποχή μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γονείς να κρατήσουν χρήματα για έναν μακροπρόθεσμο σκοπό, όπως είναι οι σπουδές των παιδιών τους, καθώς οι οικονομικές απαιτήσεις είναι αυξημένες. Κι όμως αυτό ακριβώς είναι που αγχώνει τους γονείς που θέλουν να εξασφαλίσουν τις ιδανικές συνθήκες στα παιδιά τους, όταν εκείνα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ενήλικη ζωή.

Υπάρχουν πάντα απλές λύσεις

Για τους πιο πειθαρχημένους γονείς λοιπόν ο κουμπαράς ή απλά η αποταμίευση ενός ποσού σε μηνιαία βάση μπορεί να είναι μία κάποια λύση ή η αρχή, ακόμα κι αν αυτό είναι ουσιαστικά παλιά τακτική. Χρειάζεται όμως σωστός υπολογισμός και απόλυτη συνέπεια για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει οι γονείς να περιορίσουν σημαντικά κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές τους, ακόμα και ανάγκες, και να μην είναι επιρρεπείς κάθε φορά που χρειάζονται χρήματα να σπάνε τον κουμπαρά.

Μία άλλη λύση είναι το άνοιγμα ενός νέο τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο μπορεί κανείς να καταθέτει όσα χρήματα του περισσεύουν το μήνα, αφού έχει εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του. Θέλει όμως προσοχή γιατί σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κάποια στιγμή να αδρανήσει κανείς και να μην βάζει χρήματα θεωρώντας πως έχει συγκεντρώσει αρκετά.

Η αποταμίευση μεγάλων ποσών επίσης όταν περισσεύουν είναι μία υπόσχεση που μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τηρείται, και συνήθως δεν λειτουργεί όπως αρχικά κάποιος έχει σχεδιάσει. Όταν δεσμευόμαστε για ένα μικρό ποσό σε σταθερή βάση το αποτέλεσμα έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερο.

Τα παιδιά συνεισφέρουν; Κάνοντας ένας γονιός τα παιδιά του συμμέτοχους σε αυτή την τακτική και τον σκοπό μπορεί να αυξήσει το ποσό φυσικά, αφού οι παππούδες συνήθως δίνουν ένα καλό χαρτζιλίκι στα εγγόνια την περίοδο των εορτών, αλλά ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο στο παιδί του, κάνοντάς το να νιώθει ασφάλεια και ότι του παρέχεται η δυνατότητα να σπουδάσει.

Υπάρχουν και πιο αποτελεσματικές λύσεις

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε πως μπορούμε να συγκεντρώσουμε ένα κεφάλαιο για την επίτευξη ενός μακροχρόνιου οικονομικού μας στόχου, όπως την χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών μας ή την διατήρηση του βιοτικού μας επιπέδου στα χρόνια της συνταξιοδότησης, είναι η κλασική αποταμίευση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Όμως το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα, δεν είναι το ίδιο με αυτό τον γονιών μας. Καθώς από την μια μεριά δεν έχουμε το ίδιο διαθέσιμο εισόδημα με αυτούς και από την άλλη μεριά οι αποδόσεις του παραδοσιακού λογαριασμού κατάθεσης είναι αρκετά χαμηλές. Μια λύση για αυτό είναι να στραφεί κανείς προς τις επενδύσεις, αλλά κι εκεί το τοπίο μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην πλοήγηση.  Όμως οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις ή εκείνους που διαθέτουν μεγάλο κεφάλαιο. Με το σωστό πρόγραμμα και συστηματική προσπάθεια μπορείς να δημιουργήσεις κεφάλαιο για το μέλλον σου και να δεις απόδοση στα χρήματά σου σε βάθος χρόνου.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα επενδυτικού τύπου, γνωστά και ως Unit Linked*, μπορούν να σου προσφέρουν μια λύση που συνδυάζει επένδυση και ασφάλιση. Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών. Το θετικό είναι ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευέλικτα, ενώ παρέχουν ταυτόχρονα προστασία στην οικογένειά σου καθώς συνοδεύονται από ασφάλιση ζωής.

Τα προγράμματα Unit Linked αποτελούν μια καλή επιλογή που μπορεί να σου εξασφαλίσει καλή απόδοση των χρημάτων σου αλλά και ασφαλιστικά οφέλη σε βάθος χρόνου. Όποιος κι αν είναι ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σου στόχος, η αγορά ενός σπιτιού, η ενίσχυση της σύνταξης, ή η στήριξη των παιδιών σου, με τη συστηματική επένδυση των προγραμμάτων Unit Linked θα μπορέσεις να τον πετύχεις.

Γνώρισε το νέο ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα "My Investment Plan" 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας