Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Για εμάς κάθε σπίτι έχει πολύ μεγάλη αξία

Διακοπές με παιδιά: Χρήσιμα tips από το Project Parenting για να περάσουμε όλοι καλά!

Eurolife blog | kids eating watermelon at the beach

Από την συνεργάτη του Project ParentingΜαριτίνα Συμβουλίδη, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος που όλη η οικογένεια περιμένει με ανυπομονησία για να αποδράσει από την καθημερινότητα και να σπάσει τη ρουτίνα! Τα ξεκούραστα καλοκαίρια είναι απαραίτητα για όλους! Ποιος δεν έχει να θυμάται τις ανέμελες και ξέγνοιαστες στιγμές που έζησε ως παιδί στην εξοχή;

Τι γίνεται όμως με τους γονείς; Πώς θα μπορούσαν να είναι και για αυτούς οι καλοκαιρινές διακοπές το ίδιο ξέγνοιαστες όσο είναι και για τα παιδιά;

Ας μοιραστούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για χαρούμενες διακοπές που θα μας βοηθήσουν ώστε να περάσει καλά όλη η οικογένεια!

Πλάνο διακοπών

Αν πηγαίνουμε πρώτη φορά διακοπές με το παιδί μας, καλό είναι να μην έχουμε ένα σενάριο «κλειδωμένο» στο μυαλό μας και πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες, γιατί αν τα πράγματα δεν έρθουν ακριβώς όπως τα περιμέναμε, θα απογοητευτούμε. Ας είμαστε πιο ανοιχτοί, ακόμα και σε ορισμένες αναποδιές που αναμφίβολα μπορεί να προκύψουν, ώστε να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται!

Πακετάρισμα

Όλοι οι γονείς ανησυχούν για το αν έχουν πάρει αρκετά ρούχα για τις διακοπές με τα παιδιά. Βοηθάει ωστόσο να θυμόμαστε ότι συνήθως φοράμε λιγότερα ρούχα στις διακοπές από όσα έχουμε καταλήξει να πακετάρουμε.

Προετοιμασία για την αλλαγή

Κάθε αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να φέρει αναστάτωση στην οικογένεια, ειδικά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Καλό είναι να μη φοβόμαστε την αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν όσο γίνεται καλύτερα. Μπορούμε να μιλήσουμε από αρκετά πιο νωρίς στα παιδιά μας για το ότι θα πάμε διακοπές, να τους εξηγήσουμε ότι θα πάμε σε ένα πολύ ωραίο και διαφορετικό μέρος όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο μαζί, να διασκεδάσουμε και να ξεκουραστούμε, αφού «εκείνα δεν θα έχουν σχολείο και η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα δουλεύουν». Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να αρχίσουν να εξοικειώνονται με την ιδέα της αλλαγής, αλλά και να περιμένουν με ενθουσιασμό τις διακοπές.

Παιχνίδια για τα παιδιά

Για τα παιδιά κάθε ηλικίας τα παιχνίδια τους ή τα αγαπημένα τους αντικείμενα απασχόλησης, είναι απαραίτητα. Αυτό αποτελεί μια πολύ ωραία αφορμή να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να νιώσει υπεύθυνο αλλά και να αντλήσει χαρά από το συναίσθημα αυτό. Ας του δώσουμε, λοιπόν, μια τσάντα και ας το προτρέψουμε να διαλέξει εκείνο τι θέλει να έχει μαζί του στις διακοπές! Η μόνη προϋπόθεση είναι να χωράει μέσα στην τσάντα.

Πρωτότυπες δραστηριότητες

Ας θυμόμαστε ότι η θάλασσα είναι από μόνη της ένα μέρος γεμάτος ευκαιρίες για πρωτότυπες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια στην άμμο, εξερεύνηση στο νερό, ψάρεμα και θαλάσσια αθλήματα, ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού φυσικά. Αν διαθέτουμε λίγη φαντασία και διάθεση να περάσουμε καλά μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε αμέτρητες αφορμές για διασκέδαση!

Σχέδιο προσωπικού χρόνου

Οι διακοπές είναι το ίδιο απαραίτητες για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους. Γι’ αυτό οι γονείς είναι σημαντικό να προσπαθούν να εξασφαλίζουν κάποιο χρόνο και για δική τους ξεκούραση, χαλάρωση, και ύπνο ανάμεσα στις στιγμές παιχνιδιού και δραστηριοτήτων. Σε συνεννόηση λοιπόν με τον/τη σύντροφό μας, οργανώνουμε ένα σχέδιο «προσωπικού χρόνου», φροντίζοντας να υπάρχουν και στιγμές χαλάρωσης για εμάς τους «μεγάλους» μέσα στην ημέρα, προκειμένου να μπορούμε να επανερχόμαστε δριμύτεροι στις στιγμές… δράσης με τα παιδιά μας.

Διακοπές με φίλους

Εφόσον είναι εφικτό, επιδιώκουμε να οργανώνουμε διακοπές με φίλους! ‘Έτσι, μικροί και μεγάλοι έχουν παρέα, οι στιγμές ανίας για τα παιδιά μειώνονται και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Απαραίτητα για μια ομαλή καθημερινότητα

Αν στην οικογένεια υπάρχουν κάποια στοιχεία που για τον οποιοδήποτε λόγο είναι απαραίτητα για την ομαλή καθημερινότητά της, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσουμε να τα συμπεριλάβουμε στις αποσκευές μας. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο φάρμακο που λαμβάνει ένα μέλος της οικογένειας και που αν το ξεχάσουμε θα δυσκολευτούμε να το βρούμε στο νησί ή ένα αγαπημένο αντικείμενο που παρέχει ασφάλεια στο παιδί και που το βοηθάει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί (π.χ. το αγαπημένο του λούτρινο ή ένα φωτάκι που το κάνει να νιώθει πιο ασφαλές το βράδυ). Κάνουμε εγκαίρως μια λίστα με όλα αυτά τα αντικείμενα και τσεκάρουμε ότι τα έχουμε πάρει μαζί μας φεύγοντας από το σπίτι, και έτσι τίποτα δεν θα ξεχαστεί.

Πως να αποφύγουμε τις συγκρούσεις

Δημιουργούμε πλαίσιο για να αποφύγουμε συγκρούσεις. Οι γονείς μπορούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μεταξύ μας την ελαστικότητα που θα επιδείξουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών στις διατροφικές επιλογές και στα ωράρια των παιδιών, όπως για παράδειγμα το πόσα παγωτά θα φάνε τη μέρα ή μέχρι τι ώρα μπορεί να αργήσουν να κοιμηθούν το βράδυ. Μια συνεννόηση με τον / τη σύντροφό μας σε αυτό το κομμάτι από πριν θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε πιο εύκολα στα παιδιά μας κάποιους μικρούς «κανόνες» στις διακοπές, αλλά και να αντιμετωπίσουμε πιο συντονισμένα την όποια αντίδραση από πλευράς τους, αποφεύγοντας έτσι συγκρούσεις που θα χαλάσουν τη διάθεση όλων.

Διαλέγουμε όλοι πώς θα περάσουμε καλά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι διακοπές είναι το ίδιο απαραίτητες για όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δίνουμε και στα παιδιά μας το δικαίωμα να εκφράζουν τις επιθυμίες τους για το πρόγραμμα των διακοπών και να προτείνουν και τα ίδια ιδέες για δραστηριότητες. Αυτό είναι κάτι που θα αποτελέσει μια ευχάριστη νότα συνεργασίας στην οικογένεια, αλλά και θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να νιώσουν ότι οι επιθυμίες τους ακούγονται.

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια παύση από τη ρουτίνα της κουραστικής καθημερινότητας, αλλά και μια αλλαγή από τις συνήθειες της οικογένειας που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και κάποιες άβολες ή με γκρίνια στιγμές. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι ότι οι διακοπές θα φτάσουν να αποτελούν μια όμορφη εμπειρία και μετέπειτα γλυκιά ανάμνηση για τα παιδιά μας, αν εμείς οι γονείς τις σχεδιάσουμε σωστά, αλλά και επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να περάσουμε και οι ίδιοι ευχάριστα. Αν έχουμε τη διάθεση να περάσουμε πραγματικά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, και να γίνουμε και οι ίδιοι περισσότερο παιδιά μαζί τους!

Και επειδή διακοπές με παιδιά συνήθως σημαίνει περιέργεια και εξερεύνηση χωρίς όρια και συνήθως χωρίς…προσοχή, τα προγράμματα ασφάλισης υγείας και κατοικίας της Eurolife FFH θα σε βοηθήσουν να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και στις διακοπές και πίσω στο σπίτι!

Απόλαυσε τις διακοπές σου επιλέγοντας τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH που σε καλύπτουν από απρόοπτα περιστατικά που μπορεί να συμβούν όσο λείπεις. Εστίασε στην διασκέδαση των διακοπών και εξασφάλισε την ηρεμία που χρειάζεσαι αυτό το καλοκαίρι, όσο η Eurolife FFH φροντίζει εσένα και αυτούς που αγαπάς, με τα προγράμματα ασφάλισης υγείας για όλη την οικογένεια.

Μάθε για τα Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας