Ζωή σαν περιπέτεια: Η υγεία στο ταξίδι
Οι TheWorldOffroad με το αυτοκινούμενο Iveco ταξιδεύουν στις ΗΠΑ εδώ και τρεις μήνες. Ένα ερώτημα που αρκετοί θέτουν στον Άκη Τεμπερίδη, τον «πατέρα» της αποστολής, είναι τι κάνουν για την υγεία τους όσο ταξιδεύουν; Ειδικά σε μία χώρα με πανάκριβες υγειονομικές υπηρεσίες, όπως οι ΗΠΑ:
«Πρέπει να παραδεχτώ ότι μέχρι τώρα δεν μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα η υγεία», λέει ο Άκης, «με εξαίρεση βέβαια τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, όπου έγινε καθημερινή έγνοια για όλους μας σχεδόν».
Δεν φοβάστε μην αρρωστήσετε;
«Η Βούλα φοβάται λίγο παραπάνω από μένα, κυρίως για το παιδί. Όμως έχουμε την πεποίθηση ότι το ταξίδι είναι μία υγιής δραστηριότητα και αυτό το λέω από προσωπική πείρα, καθώς σπάνια έχουμε αρρωστήσει τόσο χρόνια. Μόνο μία γρίπη θυμάμαι στις αρχές του ’20 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μας κράτησε πέντε μέρες κλεισμένους στο αυτοκινούμενο».
Γιατί λέτε ότι είναι υγιής δραστηριότητα το ταξίδι;
«Επειδή σε σηκώνει από τον καναπέ και σε θέτει σε διαρκή κίνηση, συχνά μέσα στη φύση. Μέσα από το περπάτημα, το ποδήλατο, την εξερεύνηση, τη μουσική, την περιπέτεια, ακόμη και τους κινδύνους, εκκρίνονται στον οργανισμό αυτές που αποκαλούμε ορμόνες της ευτυχίας: ενδορφίνες, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ακόμη και αδρεναλίνη. Αυτές μάλλον κρατούν για πάντα νέους εμάς τους ταξιδιώτες και σίγουρα καθιστούν την εμπειρία του ταξιδιού τόσο εθιστική».
Ταξιδεύοντας, ωστόσο, δεν εκτίθεται κάποιος σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς και ασθένειες;
«Ταξιδεύοντας, ναι, αλλάζεις συχνά τόπους, θερμοκρασίες, υψόμετρα, βαθμούς υγρασίας, με αποτέλεσμα να εκτίθεσαι σε διαφορετικούς μικροοργανισμούς κάθε μέρα, μέσα από τον αέρα που αναπνέεις, το νερό που πίνεις και το φαγητό που τρως. Όμως πιστεύω μέσα μου – χωρίς να είμαι γιατρός και να μπορώ να το αποδείξω επιστημονικά – ότι η διαρκής έκθεση σε διαφορετικά μικρόβια προσφέρει κάποια ανοσία γιατί θέτει στον οργανισμό σου σε διαδικασία προσαρμογής. Το σίγουρο είναι ότι μία ζωή στον δρόμο όπως η δική μας σκληραγωγεί το σώμα, όσο και το μυαλό. Θυμάμαι όταν ζήσαμε 15 μήνες στην Τανζανία, όλοι οι ντόπιοι δίπλα μας κόλλησαν ελονοσία σ’ αυτό το διάστημα κι εμείς όχι. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι αισθανόμαστε άτρωτοι και δεν προσέχουμε την υγεία μας».
Ποιοι είναι λοιπόν οι πυλώνες της υγείας για εσάς ως αέναους ταξιδιώτες;
«Ο σημαντικότερος είναι η ευεξία που δημιουργεί το ίδιο το ταξίδι», μας λέει ο Άκης. «Η καλή ψυχολογία και η ευεξία είναι υγεία. Όμως μπορώ να αναφέρω τουλάχιστον τέσσερις ακόμη πυλώνες υγείας που εμείς σεβόμαστε στο ταξίδι μας. Πρώτο απ’ όλα το νερό. Είμαστε αυτό που πίνουμε, γι’ αυτό και προτιμούμε εμφιαλωμένο σε χώρες όπου το τρεχούμενο δεν θεωρείται ασφαλές. Ειδάλλως, το φιλτράρουμε με ειδικό φίλτρο που συγκρατεί επικίνδυνα μικρόβια».
«Δεύτερο είναι το φαγητό. Ως ταξιδιώτες δεν μπορούμε να είμαστε ιδιότροποι αλλά περίεργοι και θέλουμε να δοκιμάζουμε ό,τι τρώνε οι ντόπιοι, αν και σε κάποιες χώρες – όπως εδώ στις ΗΠΑ – οι τοπικές λιχουδιές δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό. Ωστόσο, διατηρούμε και τη δική μας κουζίνα στο αυτοκινούμενο, για να μπορούμε να φτιάχνουμε 7-8 πιάτα από υλικά που βρίσκουμε σχεδόν παντού. Όσπρια, φακές κυρίως, σπανακόρυζο, ζυμαρικά με διαφορετικές σάλτσες (από ragù και carbonara μέχρι κόκκινη σάλτσα με γαρίδες!), σαλάτες εποχής και κρέας ή ψάρι κάθε 4-5 μέρες. Είμαστε vegetarian κατά κατά 70-80% χωρίς να το δηλώνουμε».
«Τρίτος πυλώνας υγείας είναι φυσικά η άσκηση. Ταξιδεύοντας, δεν μπορούμε να επιδοθούμε σε κάποιο άθλημα, καθώς ακόμη και το τζόγκινγκ χρειάζεται ένα ζεστό ντους αμέσως μετά που εμείς συνήθως δεν έχουμε. Μπορούμε όμως να συνδυάσουμε διάφορες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Πεζοπορία και ποδήλατο στην πόλη, στο δάσος ή στο βουνό, κολύμπι σε θάλασσες ή ποτάμια και πολύ παιχνίδι, όπου βρούμε την ευκαιρία. Αυτή είναι η ζωή μας».
«Και τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας υγείας είναι η πρόληψη. Σε χώρες όπου συστήνονται κάποια εμβόλια – όπως του κίτρινου πυρετού, της μηνιγγίτιδας ή του τετάνου – ασφαλώς και τα κάνουμε πριν πάμε. Όπως κάναμε έγκαιρα το εμβόλιο κατά της Covid-19, μαζί με την τρίτη δόση πριν έρθουμε εδώ στις ΗΠΑ. Και σε όποια χώρα κι αν βρισκόμαστε, προφυλασσόμαστε από πιθανές μεταδοτικές ασθένειες, χωρίς υστερία. Φοράμε μακρυμάνικα σε περιοχές με μαλάρια (και λευκά ρούχα, ειδικά πριν τη δύση του ήλιου) και μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους τώρα με την πανδημία. Αλλά το κυριότερο, αποφεύγουμε συνήθως την πολυκοσμία».
Έχετε κάποιο ειδικό εξοπλισμό ή φάρμακα στο αυτοκίνητο;
«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, πριν ξεκινήσουμε για το πρώτο μας ταξίδι, κάναμε ένα καλό σεμινάριο Α’ βοηθειών στην Αθήνα», συνεχίζει ο Α. Τεμπερίδης. «Ευτυχώς όσα μάθαμε δεν μας χρειάστηκαν ποτέ ως τώρα. Από εξοπλισμό; Έχουμε ένα μικρό φαρμακείο με τα βασικά, γάζες, παρακεταμόλη, ιώδιο, χάπια για τη διάρροια και την γαστρεντερίτιδα και μερικά άλλα. Αν βάλετε “first aid kit” στο google θα βρείτε τα πάντα. Αν χρειαστούμε κάτι ιδιαίτερο θα το ψάξουμε σε τοπικό φαρμακείο».
Και αν αρρωστήσει κάποιος από τους τρεις σας;
«Αν αρρωστήσουμε θα βρούμε ένα τοπικό γιατρό – όπως είχαμε κάνει στην Κωνσταντινούπολη πριν δυο χρόνια – ή ένα νοσοκομείο. Το σημαντικό είναι η ασφάλιση υγείας. Στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, η οποία μας δίνει πρόσβαση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Σε χώρες όμως, όπως εδώ στις ΗΠΑ όπου μια νοσηλεία μπορεί να κοστίσει μια περιουσία, καλό είναι να έχεις μία νοσοκομειακή κάλυψη από αξιόπιστη εταιρία που εξασφαλίζει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής και σε τρίτες χώρες».
Πάτα play και δες το video