Γυναικεία Ακράτεια Ούρων: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα που αφορά όλες τις γυναίκες.
Σύμφωνα με έρευνες, το 30-40% των γυναικών εμφανίζει κάποια μορφή ακράτειας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι άνω των 40. Από αυτό το ποσοστό, μόνο το 25% αποφασίζει να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό, και συνήθως το πράττει μετά από μία πενταετία από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα, με συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται εγκαίρως.
Η γυναικεία ακράτεια δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα που παρουσιάζεται είτε από βλάβη των μυών της πυέλου, είτε από νευροπάθεια της ουροδόχου κύστης. Όταν εμφανίζεται, όμως, αλλάζει σημαντικά τη ζωή της γυναίκας, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητά της, τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, τις αθλητικές δραστηριότητές της, την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή της.
Εμείς ανοίγουμε τον διάλογο και μιλάμε ανοιχτά για τη γυναικεία ακράτεια. Και σε αυτό το πλαίσιο,στις 11 Νοεμβρίου 2020 φιλοξενήσαμε στη σελίδα μας στο Facebook, σε ένα ιδιαίτερο Live, τον διακεκριμένο ουρογυναικολόγο Δρ. Κώστα Αποστολή, MD FACOG FPMRS, ο οποίος συνδέθηκε μαζί μας απευθείας από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Live, ο δρ. Αποστολής, μας ενημέρωσε για τις αιτίες εμφάνισης της γυναικείας ακράτειας και για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στο τέλος της διαδικτυακής συζήτησης, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.
Παρακάτω, μπορείς να δεις το video του Facebook Live, καθώς και όλες του τις απαντήσεις.
Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από το θέμα της γυναικείας ακράτειας ούρων
Τι είναι η ακράτεια ούρων και πού οφείλεται;
Ως ακράτεια ούρων θεωρείται η ακούσια απώλεια ούρων, σύμφωνα με τον τελευταίο ορισμό της Διεθνούς Εταιρίας Εγκράτειας (International Continence Society ICS). Οφείλεται σε βλάβες των μυών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, σε πρόπτωση του κόλπου ή της μήτρας, σε κακή λειτουργία του σφιγκτήρα ή σε νευρολογικές παθήσεις της κύστης.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ακράτειας;
Τα κυριότερα αίτια είναι ο φυσιολογικός τοκετός, η παχυσαρκία, η εμμηνόπαυση (η έλλειψη οιστρογόνων προκαλεί ξηρότητα του κόλπου και απώλεια ελαστικότητας), η έντονη άρση βαρών, η υστερεκτομή και νευρολογικές παθήσεις όπως το Parkinson.
Ποιες μορφές ακράτειας ούρων υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη ακράτειας:
- η ακράτεια από στρες ή από προσπάθεια κατά την οποία παρουσιάζεται ακούσια απώλεια ούρων έπειτα από προσπάθεια (γέλιο, βήχας, άρση βάρους κ.α.) και
- η ακράτεια από νευροπάθεια της ουροδόχου κύστης όπου συνήθως παρουσιάζεται νυκτοουρία (επιτακτική ανάγκη για ούρηση, πάνω από 2 φορές κατά τη νύχτα) ή συχνοουρία πέραν του κανονικού (πάνω από 10 φορές την ημέρα) με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει φυσιολογική κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πάσχει από την πρώτη μορφή.
Με έναν ουροδυναμικό έλεγχο μπορείτε να μάθετε τι είδους ακράτεια έχετε και σε τι ποσοστό. Στην περίπτωση που πάσχετε από την πρώτη μορφή μπορείτε έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό σας, να προχωρήσετε σε προσθήκη ταινίας για την ακράτεια ούρων.
Η ταινία και το πλέγμα είναι η ίδια επέμβαση;
Η ταινία ακράτειας και το κολπικό πλέγμα αφορούν και τα δύο στην αποκατάσταση της ανατομίας για τη σωστή στήριξη της κύστης και της ουρήθρας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ειδικά πλέγματα πρόπτωσης και ειδικά πλέγματα ή ταινίες για την ακράτεια. Ανάλογα την έκταση της βλάβης θα επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική.
Στην ακράτεια από προσπάθεια, όπου δεν παρουσιάζεται νευροπάθεια ή πρόπτωση, η εφαρμογή ταινίας αποτελεί καλή και μόνιμη λύση καθώς έχει ποσοστό επιτυχίας 95%. Γίνεται με χειρουργείο διάρκειας 15 λεπτών κατά το οποίο εφαρμόζεται η ταινία με μια μικρή τομή 2 εκατοστών στο κάτω μέρος της ουρήθρας.
Η εφαρμογή κολπικού πλέγματος ενδείκνυται στις περισσότερες περιπτώσεις πρόπτωσης πυελικού εδάφους, καθώς σύμφωνα με τον δρ. Αποστολή, έπειτα από έρευνα πολλών χρόνων, αποδεικνύεται ότι αυτή είναι καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης της ανατομίας. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί 45 λεπτά και η ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο το επόμενο πρωί. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με τη βοήθεια πλέγματος γίνεται ανόρθωση και στήριξη του πυελικού εδάφους στην σπονδυλική στήλη. Είναι μία αρκετά τεχνική επέμβαση που χρειάζεται εξειδίκευση.
Έχω βάλει ταινία για την ακράτεια ούρων αλλά έχω ακόμα ακράτεια ούρων.
Το 40% των γυναικών έχουν και τις δύο μορφές ακράτειας (από προσπάθεια και από νευροπάθεια της ουροδόχου κύστης). Η ταινία καλύπτει μόνο την ακράτεια από προσπάθεια και μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την νευροπάθεια. Σε περίπτωση που έχετε και τις δύο μορφές συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν συνταγογράφηση φαρμάκων για την νευροπάθεια.
Έχω επιτακτική ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης πολλές φορές μπορεί να έχω ακράτεια ούρων και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Στην περίπτωση που είναι νευροπάθεια της ουροδόχους κύστης θα ήταν συνετός ο έλεγχος των υγρών που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Παραπάνω από 8 ποτήρια την ημέρα ή κατανάλωση υγρών μετά τις 7 με 8 το απόγευμα μπορεί να επηρεάσουν την ακράτειά σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανότητα συνταγογράφησης φαρμάκων για την νευροπάθεια.
Έχω κάνει ολική υστερεκτομή και τον τελευταίο καιρό παρατηρώ λίγη ακράτεια.
Ένα ποσοστό 10-15% των γυναικών που έχουν κάνει υστερεκτομή θα εμφανίσουν κάποιου είδους ακράτεια. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για έναν ουροδυναμικό έλεγχο. Σε περίπτωση που έχετε ακράτεια θα προχωρήσετε σε επέμβαση πλέγματος και σε περίπτωση νευροπάθειας της ουροδόχους κύστης θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας συγκεκριμένα φάρμακα.
Γίνονται επεμβάσεις λέιζερ και πού βοηθάνε;
Η χρήση λέιζερ είναι μία σύντομη διαδικασία (κρατάει 10 λεπτά στο γραφείο του γιατρού) για την βελτίωση της ακράτεια και ενδείκνυται για όσες γυναίκες θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο. Έχει ποσοστό βελτίωσης του προβλήματος 80 με 85% και συνήθως πρέπει να επαναληφθεί μία φορά το χρόνο για να σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην ακράτεια. Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα δύο είδη ακράτειας ενώ έχει παρατηρηθεί ότι διορθώνει και την ξηρότητα του κόλπου.
__________________________________________
Dr. Κώστας Αποστολής, MDFACOGFPMRS
Ουρογυναικολόγος
Διευθυντής τμήματος Ουρογυναικολογίας
Western Reserve Medical Center
Cleveland, OHIO
Βιογραφικό:
Ο Dr. Κώστας Αποστολής είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος με ειδική εξειδίκευση στην Ουρογυναικολογία. Έχει τελειώσει την υποειδικότητα Ουρογυναικολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Harvard στην Βοστώνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξειδικεύεται επίσης και στην μικρο-επεμβατική χειρουργική για πρόπτωση κόλπου και ακράτεια ούρων.
Ο Dr. Αποστολής εκπαιδεύει χειρουργούς σε όλο τον κόσμο στην μικρο-επεμβατική χειρουργική αλλά και σε καινούργιες τεχνικές για την επανόρθωση του κόλπου σε περίπτωση πρόπτωσης και για περιπτώσεις ακράτειας ούρων.
Ο Dr. Αποστολής είναι Χιώτης ομογενής και μένει με την οικογένεια του στο Cleveland, Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεργάζεται με το Ιασώ Θεσσαλίας και την πολυκλινική Ελευθώ στην Χίο.