New Year Resolution: 4 απλοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σου
Έφτασε η νέα χρονιά και μαζί της φέρνει όρεξη για νέα πράγματα. Μετά την ξεκούραση των γιορτινών διακοπών, πιθανό να αρχίσεις να σκέφτεσαι τους στόχους για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
Όμως τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 80% των στόχων που θέτουμε για τη νέα χρονιά δεν ολοκληρώνονται. Πριν περάσει ο ενθουσιασμός και φτάσεις στην απογοήτευση ότι για ακόμα μία φορά δεν κατάφερες να πετύχεις όσα ήθελες, αξίζει τον κόπο να εξετάσεις τι στόχους θέτεις, πώς τους διεκδικείς, αλλά και τι λάθη υπάρχει πιθανότητα να κάνεις.
Έτσι θα θέσεις και θα πετύχεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά
Υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που όλοι κάνουμε όταν θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Βασιζόμαστε στον ενθουσιασμό και τη φρέσκια αρχή που μας προσφέρει το ημερολόγιο του 2023, για να βρεθούμε μερικούς μήνες μετά την Πρωτοχρονιά γεμάτοι ενοχή και ξανά κουρασμένοι από την καθημερινότητα.
Τα λάθη που κάνω όταν θέτω στόχους
Ας δούμε μερικά από αυτά τα κοινά λάθη και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.
Ασαφείς στόχοι: ένας ασαφής ή πολύ γενικός στόχος χωρίς συγκεκριμένες παραμέτρους είναι σχεδιασμένος για να αποτύχει. Αν απλά πεις “φέτος θέλω να αθλούμαι περισσότερο”, είναι κάτι πολύ γενικό και μπορεί να μην σε κρατήσει.
Περιοριστικοί στόχοι: στον αντίποδα, υπάρχουν και οι υπερβολικά περιοριστικοί στόχοι που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα απώλειας ελευθερίας. Η απαγόρευση κάποιων συνηθειών και η αρνητική διάθεση θα σε οδηγήσουν σε αγανάκτηση και μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψεις τον στόχο σου.
Τεράστιοι στόχοι: με όλο τον ενθουσιασμό είναι εύκολο να θέσεις έναν πολύ μεγάλο στόχο, που είναι δύσκολο να τηρηθεί. Για παράδειγμα να αλλάξεις όλη σου τη ζωή ή να πετύχεις κάτι πολύ μεγάλο. Τα μικρά και ελεγχόμενα βήματα είναι καλύτερα για να μην αισθανθείς ότι ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί και τον παρατήσεις.
Μη αλλαγή περιβάλλοντος: στα λόγια οι στόχοι φαίνονται εύκολοι, όμως πρέπει να γίνουν αλλαγές και στην πράξη για να υποστηρίξεις τις αποφάσεις σου. Για παράδειγμα αν έχεις βάλει στόχο να τρως πιο υγιεινά αλλά συνεχίζεις τη συνήθεια του να παραγγέλνεις φαγητό απ’έξω, δύσκολα θα πετύχεις τον στόχο σου μακροπρόθεσμα.
Έλλειψη στήριξης: οι άνθρωποι δεν είμαστε μοναχικά όντα και λειτουργούμε καλύτερα σε ομαδικό περιβάλλον. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να σε στηρίξουν να πετύχεις τους στόχους σου. Αν δεν εκμυστηρευτείς τι θέλεις να πετύχεις και το παλεύεις μόνος, η αποτυχία είναι πιο πιθανή.
Αίσθημα ενοχής: τα λάθη και τα πισωγυρίσματα είναι ανθρώπινα, καθώς η ζωή είναι απρόβλεπτη. Η ενοχή και η ντροπή είναι έντονα συναισθήματα που μπορεί να σε κάνουν να εγκαταλείψεις τον στόχο σου αντί να αποδεχτείς το λάθος και να συνεχίσεις.
Παρότι τα στατιστικά φαίνονται απογοητευτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι στόχοι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Χρειάζεσαι απλά τα εργαλεία για να θέτεις στόχους έξυπνα και τις τεχνικές για να μπορείς να τους ακολουθήσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τι στόχους να βάλω; Βήματα που θα σε βοηθήσουν στο ημερολόγιο του 2023.
Όταν θα θέτεις τους στόχους σου, προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος. Για παράδειγμα, αντί να πεις “θα αθλούμαι περισσότερο”, ο στόχος σου μπορεί να είναι “θα πηγαίνω στο γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα”. Αντί να πεις “θα τρώω πιο υγιεινά” μπορείς να πεις, “θα τρώω τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα”. Έτσι ο στόχος σου είναι πιο συγκεκριμένος, μετρήσιμος και με ξεκάθαρα βήματα για την επίτευξή τους.
Μία άλλη πολύ χρήσιμη τεχνική, ειδικά για μεγάλους στόχους, είναι ο κατακερματισμός. Αν κάτι είναι πολύ μεγάλο και σου φαίνεται βουνό, μπορείς να το χωρίσεις σε μικρότερα βήματα που φαίνονται πιο προσβάσιμα. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις στον μαραθώνιο, ο κατακερματισμός μπορεί να είναι ότι θα κάνεις τον απαραίτητο αριθμό προπονήσεων τον μήνα, ή ότι θα τρέξεις σε αγώνες μικρότερης διαδρομής για να προετοιμαστείς.
Η ευελιξία και η προσαρμογή βοηθούν στην επίτευξη των στόχων. Αν κάτι δεν λειτουργεί καλά στην καθημερινότητά σου ή αν δεις ότι ο στόχος που έθεσες είναι πολύ δύσκολος για τη ζωή σου όπως είναι τώρα, μπορείς να τον προσαρμόσεις ή να τον εγκαταλείψεις προσωρινά έως ότου οι συνθήκες να είναι καλύτερες. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου ήταν να διαβάζεις περισσότερο αλλά διανύεις μια περίοδο με πολλή δουλειά και αυξημένες υποχρεώσεις, μπορείς να προσαρμόσεις τον στόχο και να πεις ότι θα διαβάζεις ένα κεφάλαιο την εβδομάδα αντί για ένα κεφάλαιο την ημέρα.
Καθώς εσύ σχεδιάζεις και εφαρμόζεις τους στόχους σου μετά την Πρωτοχρονιά, έχεις μεγαλύτερο έλεγχο του τι θα κάνεις και πώς. Αντί να σε γεμίζει άγχος, πίεση και ενοχή, είναι μια διαδικασία που μπορεί να σου προσφέρει αισιοδοξία, ελπίδα και επιτυχία. Η διατύπωση έχει μεγάλη σημασία εδώ, δηλαδή να χρησιμοποιείς θετική γλώσσα για να περιγράψεις τους στόχους σου.
Απλοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σου:
- Ο στόχος να είναι μετρήσιμος, να μπορείς δηλαδή να υπολογίσεις πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις κάποια βήματα ή να υιοθετήσεις συνήθειες για την επίτευξή του.
- Να είναι ελκυστικός, να έχει νόημα για σένα και να σου δίνει κίνητρο και όρεξη να τον πετύχεις.
- Να είναι εφικτός, κάτι πολύ σημαντικό. Αν δεις την κατάσταση ρεαλιστικά, να μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για να τον πετύχεις.
- Τέλος, ο στόχος σου να έχει χρονικό όριο, δηλαδή να ξέρεις για πόσο καιρό θα πρέπει να επαναλαμβάνεις τις κινήσεις για να τον πετύχεις.
Πώς να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου τη νέα χρονιά
Ένας από τους πιο δημοφιλείς στόχους για τη νέα χρονιά είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι μια σημαντική απόφαση γιατί συνδέεται με πολλές πτυχές της ζωής, όπως η εργασία, τα χόμπι, η ευεξία, η οικογένεια. Όμως είναι κι αυτός ένας αρκετά ασαφής όρος, που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε μετρήσιμες πράξεις και συνήθειες. Για αυτόν τον λόγο, σου παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές τεχνικές και συμβουλές από γνωστούς ψυχολόγους και συμπεριφορικούς οικονομολόγους που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου για να ενισχύσεις την παραγωγικότητα.
Να θυμάσαι γιατί κάνεις αυτό που κάνεις
Όταν τα επιμέρους καθήκοντα είναι κουραστικά ή βαρετά, βοηθάει να θυμάσαι τον μεγαλύτερο στόχο που έχεις θέσει. Έτσι δίνεις νόημα στις πράξεις της καθημερινότητας και δεν χάνεις το κίνητρό σου.
Να ακολουθείς το ένστικτό σου
Σύμφωνα με έρευνες, παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις ενστικτωδώς και χωρίς να έχουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών. Αντίθετα, η κρίση μας δεν βελτιώνεται αν μας δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Όσον αφορά την παραγωγικότητα, αυτή η γνώση μπορεί να σου εξοικονομήσει πολύ χρόνο και να σου δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά την Πρωτοχρονιά.
Να δίνεις προτεραιότητα στην ευτυχία
Η ευτυχία παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγικότητα. Αν έχεις θετική διάθεση, θα αποδίδεις καλύτερα και θα κάνεις περισσότερα πράγματα πιο αποτελεσματικά. Πώς μπορείς να φτάσεις σε αυτό το σημείο; Με το να βάλεις τη θετικότητα στη ζωή σου σαν συνήθεια. Μπορείς να κάνεις διαλογισμό, να κρατάς ένα ημερολόγιο 2023 ευγνωμοσύνης και να κάνεις καλές πράξεις για άλλους.
Να κάνεις πράγματα που αγαπάς
Πολλές φορές τα πράγμα που έχεις να κάνεις θα είναι βαρετά και κουραστικά. Για να καταπολεμήσεις την αδράνεια, μπορείς να τα συνδυάσεις με κάτι που σου δίνει χαρά. Για παράδειγμα να φτιάξεις ένα ζεστό και αρωματικό φλιτζάνι με τον αγαπημένο σου καφέ πριν ξεκινήσεις τη δουλειά.
Να δίνεις προσοχή στα επίπεδα ενέργειας
Δεν είναι ρεαλιστικό να έχουμε ενέργεια και να είμαστε παραγωγικοί όλη τη μέρα. Κάποιες ώρες θα αισθάνεσαι περισσότερη ενέργεια και κάποιες ώρες θα έχεις κούραση και νύστα. Το σημαντικό είναι να παρατηρήσεις ποιες ώρες έχεις ενέργεια και να τις εκμεταλλευτείς για να προχωρήσεις με τις δουλειές σου.
Φρόντισε την υγεία σου
Η υγεία, σωματική και ψυχική, παίζει μεγάλο ρόλο στη γενικότερη ευεξία σου και στην επίτευξη των στόχων. Αντί να ανησυχείς για την αβεβαιότητα του μέλλοντος, μπορείς να έχεις τη σιγουριά ότι θα μπορείς να αντιμετωπίσεις ό,τι κι αν προκύψει για εσένα και τους αγαπημένους σου με ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.
Τα ευέλικτα προγράμματα της Eurolife FFH μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες και σου προσφέρουν σημαντικές καλύψεις.
Δημιούργησε κεφάλαιο για το μέλλον
Καμιά φορά οι στόχοι δεν περιορίζονται μόνο σε μία χρονιά, αλλά είναι πιο φιλόδοξοι και μακροπρόθεσμοι. Για να τους πετύχεις, χρειάζεσαι προγραμματισμό, σταθερότητα και στήριξη, κάτι που μπορούν να σου προσφέρουν τα ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα της Eurolife FFH.