My Cyber Protection

Προστατέψτε την ψηφιακή δραστηριότητά σας

Cyberbullying: Διαδικτυακός εκφοβισμός & πώς να προστατέψεις τα παιδιά και τους εφήβους

Eurolife blog - mother with son using laptop

Παγκόσμια Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Οι δύο ημέρες συμπίπτουν φέτος και δεν υπήρχε καλύτερη αφορμή για να συζητήσουμε το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού.

 

Δυστυχώς, ο διαδικτυακός εκφοβισμός – ή αλλιώς και cyberbullying – δεν περιορίζεται πλέον σε σχολικές παιδικές χαρές και διαδρόμους. Ο εκφοβισμός έχει μεταφερθεί και στον ψηφιακό κόσμο, με περίπου το 37% των νέων να παραδέχεται ότι έχει υποστεί cyberbullying!

 

Για να πούμε την πάσα αλήθεια, ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια νέα πρόκληση για γονείς και εκπαιδευτικούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται ότι τους λείπουν οι τεχνολογικές γνώσεις, για να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή. Πριν πάμε όμως σε αυτό, ας πούμε τα βασικά.

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying);

Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) είναι η χρήση τεχνολογίας για την παρενόχληση, την απειλή, την πρόκληση αισθήματος αμηχανίας ή τη διαπόμπευση ενός ατόμου στο διαδίκτυο. Οι διαδικτυακές απειλές, τα άσχημα, επιθετικά ή αγενή σχόλια, τα tweets, τα posts ή τα υβριστικά μηνύματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία του προσώπου που τα αποδέχεται. Αναρτήσεις προσωπικών πληροφοριών, εικόνων ή βίντεο που έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν ή να φέρουν σε δύσκολη θέση κάποιο άτομο, ανήκουν επίσης στο φάσμα του cyberbullying και συχνά αποτελούν παράνομες πράξεις.

 

Ακόμη και η κλοπή ψηφιακής ταυτότητας είναι μια μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού!

Social media και η σχέση τους με τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Τα social media, παρότι αποτελούν πλατφόρμες επικοινωνίας και δημιουργικής έκφρασης, έχουν δώσει χώρο και στον διαδικτυακό εκφοβισμό, δυστυχώς. Δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok, γίνονται συχνά εργαλεία επιθετικών συμπεριφορών, με τους χρήστες να βιώνουν παρενόχληση, διασπορά ψευδών πληροφοριών και λεκτικές επιθέσεις. Σε συνδυασμό με τον εθισμό στο διαδίκτυο, που είναι συχνό φαινόμενο σε εφήβους και νέους, τα social media φαίνονται σαν μια εύκολη παγίδα για τη νέα γενιά.

 

Φταίνε οι πλατφόρμες, για το cyberbullying; Σίγουρα όχι. Ο τρόπος που κάποιοι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν είναι που ενισχύει τέτοια φαινόμενα, τα οποία φυσικά υπάρχουν και στον offline κόσμο. Απλώς πλέον μεταφέρονται ευκολότερα και στον ψηφιακό.

Συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να έχει αρκετές συνέπειες ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές. Ένα παιδί ή ένας νέος μπορεί να αισθανθεί άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε σωματικό επίπεδο ο εκφοβισμός μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους και διατροφικές διαταραχές. Επίσης, είναι πολύ εύκολο το παιδί που έχει υποστεί cyberbullying να απομονωθεί, να αποφεύγει το σχολείο ή ακόμα και να σταματήσει τις συναντήσεις με φίλους εκτός σχολείου, γιατί ντρέπεται.

Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών

Ένας ανοιχτός διάλογος με τα παιδιά και τους μαθητές για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν online μπορεί να προλάβει μια κατάσταση. Επίσης:

  1. Η εποπτεία της διαδικτυακής δραστηριότητας
  2. Ο έλεγχος του χρόνου μπροστά στην οθόνη
  3. Η καθοδήγηση για ασφαλή χρήση του διαδικτύου
  4. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση του παιδιού να μιλήσει

είναι όλα βήματα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Η2: Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Για να προστατευτείς από παράνομες πράξεις στο διαδίκτυο και να ενισχύσεις την ασφάλειά σου κατά την πλοήγησή σου σε αυτό, ακολούθησε τα παρακάτω tips:

  • Ενίσχυσε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα social media accounts.
  • Αύξησε την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης.
  • Η κριτική σκέψη έχει πολύ μεγάλη αξία σε ό,τι αφορά το online περιεχόμενο.
  • Κάνε block και report λογαριασμούς που έχουν εκφοβιστική συμπεριφορά.
  • Χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα cyber protection, όπως αυτό της Eurolife FFH

 

Mε το πρόγραμμα My Cyber Protection της Eurolife FFH μπορείς να απολαμβάνεις ασφάλεια και προστασία από τα απρόοπτα του διαδικτύου, αφού σε καλύπτει για:

  1. Ηλεκτρονικές αγορές που έφθασαν καθυστερημένα.
  2. Παραλαβές φθαρμένων προϊόντων ή διαφορετικών προϊόντων από αυτά που αγοράσατε.
  3. Απώλεια χρημάτων από μη εξουσιοδοτημένη διαδικτυακή μεταφορά.
  4. Κλοπή ψηφιακής ταυτότητας.
  5. Αμοιβές δικηγόρου, μέχρι του ποσού των 500€ ανά περιστατικό.

Και μην ξεχνάς ότι μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση στα ασφάλιστρά σου με τις συνδυαστικές εκπτώσεις του προγράμματος EurolifeSYN+.

 

Πρόγραμμα My Cyber Protection

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας