Ζωή σαν Περιπέτεια - Επεισόδιο 5: Πώς οργανώνεις ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκινούμενο όχημα;
Στο 5ο επεισόδιο της μίνι σειράς «Ζωή σαν Περιπέτεια» της Eurolife FFH, η ελληνική οικογένεια του @theworldoffroad μας αποκαλύπτει μερικά μυστικά για το πώς οργανώνει τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, αυτό ακριβώς το διάστημα, οι @theworldoffroad είναι έτοιμοι να αφήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο και να περάσουν στην Αμερική. Ο Άκης Τεμπερίδης αντιμετωπίζει ψύχραιμα το συγκεκριμένο εγχείρημα: «στο προηγούμενο ταξίδι μας είχαμε βάλει το αυτοκίνητο σε κοντέινερ 6 φορές για να περάσει από τη μία ήπειρο στην άλλη, οπότε έχουμε αρκετή εμπειρία με διεθνείς μεταφορές»
«Καταρχήν, εκδώσαμε νέα διαβατήρια και εξασφαλίσαμε πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ελλάδα, όσο περιμέναμε να ανοίξουν οι ΗΠΑ για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, κάτι που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου. Και στο διαδίκτυο ψάξαμε και βρήκαμε πράκτορα για να βάλουμε το αυτοκινούμενο σε φορτηγό πλοίο. Όχι σε κοντέινερ αλλά σε πλοίο Ro-Ro (Roll on – Roll off), ειδικό για τη μεταφορά οχημάτων. Με δεδομένες τις διαστάσεις του οχήματος, το κόστος έφτασε τις 3.500 ευρώ περίπου».
Στις 23 Δεκεμβρίου, το αυτοκινούμενο του @theworldoffroad θα σαλπάρει από το λιμάνι της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, και μετά από δύο εβδομάδες θα φτάσει στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. «Εμείς θα πετάξουμε για Νέα Υόρκη στις αρχές Ιανουαρίου με ηλεκτρονική βίζα ESTA και με τεστ covid 24 ωρών», συμπληρώνει ο Άκης. «Ελπίζουμε μόνο να μην ξανακλείσουν σύνορα με τη νέα έξαρση της πανδημίας»
Το αυτοκινούμενο θα μπορεί να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ για 12 μήνες με τις ευρωπαϊκές πινακίδες, με έγκριση του τελωνείου και της υπηρεσίας περιβάλλοντος EPA. Η τοπική ασφάλιση είναι υποχρεωτική καθώς η πράσινη κάρτα δεν ισχύει εκτός Ευρώπης και ελάχιστων όμορων χωρών.Με τα χρήματα τι κάνουν οι Έλληνες ταξιδιώτες;
«Μέσα στο όχημα έχουμε κρύψει καλά ένα μικρό ποσό», μας λέει ο Άκης, «για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα μείνει εκεί μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Όμως προσπαθούμε πλέον να χρησιμοποιούμε μετρητά όσο λιγότερο γίνεται και να πληρώνουμε τα καθημερινά μας έξοδα – καύσιμα, φαγητό και εισιτήρια – με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σε κάθε χώρα κάνουμε μία μικρή ανάληψη μόνο από ATM περίπου 50 ευρώ μόνο για καθημερινά μικροέξοδα Πριν φύγουμε από κάθε χώρα, φροντίζουμε να μην έχουμε μαζί μας τοπικό νόμισμα, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε συναλλαγές. Οπότε είμαστε πάντα αδέκαροι στα σύνορα».
Πολλοί ρωτούν συχνά πώς καθορίζουν τη διαδρομή τους σε κάθε χώρα: «Έχοντας όλο το χρόνο μπροστά μας, τη διαδρομή τη χαράζουμε μόνο όταν φτάνουμε σε μία χώρα, ποτέ από πριν», λέει ο Τεμπερίδης.
«Γενικά αφήνουμε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα ώστε να μην αγχωνόμαστε, σε αντίθεση με έναν τουρίστα που πιέζεται από την ημερομηνία επιστροφής. Η συμβουλή που δίνουμε πάντως είναι να παίρνει κάποιος το χρόνο του και να μην βάζει πολλές υποχρεώσεις στο καθημερινό του πρόγραμμα. Σημασία έχει να απολαμβάνει κάποιος την κάθε στιγμή χωρίς να προσπαθεί να τα χωρέσει όλα. Είναι όμορφο να αφήνουμε το ταξίδι να μας οδηγήσει».
Και πώς βρίσκει κάποιος τον προορισμό του σε τόσες διαφορετικές χώρες; «Παλιά είμασταν εφοδιασμένοι με χάρτες Michelin και ταξιδιωτικούς οδηγούς Lonely Planet», μας λέει ο Άκης. «Σήμερα διαθέτουμε GPS, όμως κι αυτό σπάνια χρειάζεται».
«Με ένα κινητό συνδεδεμένο στο ίντερνετ τα έχεις όλα», συμπληρώνει ο εμπνευστής του @theworldoffroad. «Με εφαρμογές όπως το Google Maps ή το Maps.me για πλοήγηση χωρίς σύνδεση, το Park4night για την εύρεση χώρων διανυκτέρευσης, το Trip Advisor για αξιοθέατα και φαγητό και το Αirbnb για την εύρεση δωματίων, μπορείς εύκολα πλέον να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο. Για πιο ειδικές πληροφορίες, ψάχνουμε blog ταξιδιωτών σαν κι εμάς, site όπως το Horizons Unlimited ή απλά γκουγκλάρουμε αυτό που θέλουμε”.
Σχετικά με την ασφάλεια του οχήματος και της οικογένειάς του στο ταξίδι, ο Άκης λέει πως έχουν τα μυστικά τους: «κρύβουμε καλά ένα τρίτο κλειδί στο αυτοκίνητο κι έχουμε σε ψηφιακή μορφή διαβατήρια και διπλώματα σε περίπτωση απώλειας. Όπου παρκάρουμε, καλύπτουμε με ύφασμα τα τζάμια της καμπίνας οδήγησης για να μην μπορεί να δει κάποιος τι γίνεται στο εσωτερικό. Σε μεγάλες πόλεις, μάλιστα, δένουμε με ιμάντα τις δύο πόρτες και κατεβάζουμε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος».
Και για την προσωπική τους ασφάλεια, πόσο μάλλον τώρα που έχουν μαζί τους και το παιδί, ο Άκης απαντά εμφατικά: «Απλά αποφεύγουμε τις κακοτοπιές (φασαρίες, διαδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις) και τις επικίνδυνες γειτονιές, ειδικά σε μεγάλες πόλεις. Η κοινή λογική και το χαμόγελο – δηλαδή η θετική ενέργεια που αποπνέουμε – είναι τα μοναδικά μας όπλα στο ταξίδι».
Δες περισσότερα στο 5ο επεισόδιο