Αποταμίευση / Επένδυση

Διασφάλισε ένα οικονομικά ισχυρό αύριο για εσένα και τους αγαπημένους σου

Εσύ πόση σύνταξη θα λάβεις στο μέλλον;

Χρησιμοποίησε το νέο υπολογιστικό εργαλείο και δες τι κεφάλαιο θα χρειαστείς για τα χρόνια της σύνταξης

Στο τέλος της επαγγελματικής καριέρας, μια ικανοποιητική σύνταξη είναι σημαντική για να διατηρήσει κανείς την ποιότητα ζωής του και να περάσει τα χρόνια της σύνταξης με αξιοπρέπεια και το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, στην Ελλάδα οι συντάξεις ήταν ευνοϊκότερες, καθώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν μικρότερα, το ύψος τους διαμορφωνόταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά και τα κριτήρια με τα οποία δίνονταν ήταν διαφορετικά. Τι συμβαίνει όμως με το συνταξιοδοτικό στις μέρες μας;

Το συνταξιοδοτικό σήμερα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, 1 στους 4 Έλληνες δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα πάρει σύνταξη και 1 στους 5 δεν πιστεύει ότι θα πάρει ποτέ σύνταξη. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την έρευνα «Bridging the future» της Ομοσπονδίας Βελγικών Επιχειρήσεων (FEB), οι νέοι εργαζόμενοι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ανησυχούν για το μέλλον τους, με τους μισούς να πιστεύουν ότι δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον οι νόμιμες συντάξεις όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πώς υπολογίζεται με το ισχύον σύστημα η σύνταξη που εκτιμάται ότι θα λάβει ένα εκπρόσωπος της γενιάς των millennials.

Πόση σύνταξη θα πάρω; Εθνική & ανταποδοτική σύνταξη

Στα πόσα χρόνια παίρνω σύνταξη;

Καταρχάς, ας δούμε το πότε μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν το 2024. Εάν κάποιος έχει καταφέρει να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του. Το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα δίνει την δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών (τέκνα, σπουδές, κενά ασφάλισης, κτλ.) με ανώτατο όριο τα 7 έτη, προκειμένου να συμπληρωθούν τα 40 έτη ασφάλισης. Εναλλακτικά, ο ασφαλισμένος στα 62 μπορεί να δικαιούται μειωμένη (πρόωρη) σύνταξη εφόσον διαθέτει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης με την πρόσθετη προϋπόθεση:

α) αν είναι παλαιός ασφαλισμένος (πριν το 1992) να έχει 100 ημέρες εργασίας το χρόνο, την τελευταία πενταετία πριν τα 62 ή

β) αν είναι νέος ασφαλισμένος (μετά την 01-01-1993) να έχει 750 ημέρες εργασίας την τελευταία πενταετία πριν την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του.

Σε κάθε περίπτωση όποιος έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης δικαιούται πλήρη σύνταξη κατά την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

Το μικτό ποσό της σύνταξης που θα λάβεις ορίζεται από το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Για τον υπολογισμό του καθαρού ποσού της συντάξεως αφαιρούνται η κράτηση υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης (6%), η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων καθώς και ο φόρος εισοδήματος.

Πόσο είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης (από το 2024 και έπειτα)

Η εθνική σύνταξη (που διαμορφώνεται σήμερα στα 426,17 €), χορηγείται ολόκληρη στους συνταξιούχους που συγκεντρώνουν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη (είτε στα 62 είτε στα 67), β) έχουν 20 έτη ασφάλισης και γ) έχουν 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Η εθνική σύνταξη μειώνεται αναλογικά στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 20 έτη ασφάλισης καθώς και σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με μειωμένη (πρόωρη) σύνταξη.

Σαν αποτέλεσμα, η εθνική σύνταξη από 426,17 € (πλήρες μικτό ποσό) μπορεί να φτάσει στο ποσό των 268,48 € (μειωμένο μικτό ποσό). Το ποσό αυτό θα είναι κατά πολύ μικρότερο στην περίπτωση που ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει 40 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Πόσο είναι το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης (από το 2024 και έπειτα)

Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνονται υπόψιν οι συντάξιμες αποδοχές και ο χρόνος ασφάλισης (που δίνει και τον εκάστοτε ποσοστιαίο συντελεστή αναπλήρωσης). Για τους μισθωτούς λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να υπολογίσουμε το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών, μετατρέπουμε τις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος σε όλο τον ασφαλιστικό του βίο (από το 2002 και μετά) σε «συντάξιμο μισθό»

Για παράδειγμα ο ασφαλισμένος που έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει για τον κλάδο σύνταξης 175 ευρώ το μήνα, θεωρείται ότι για τον συγκεκριμένο μήνα έχει συντάξιμο μισθό 175 Χ 5 = 875 ευρώ.

Στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση τα ποσά που ισχύουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες:

Σε περίπτωση επιλογής της 1η ασφαλιστικής κατηγορίας, το σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξη (μικτό ποσό) να αντιστοιχεί :

  • Με 30 έτη ασφάλισης, σύνταξη 658,00 ευρώ 
  • Με 35 έτη ασφάλισης, σύνταξη 754,18 ευρώ 
  • Με 40 έτη ασφάλισης, σύνταξη 866,62 ευρώ

Σε περίπτωση επιλογής της 6ης, το σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης ( μικτό ποσό) να αποδίδει:

  • Με 30 έτη ασφάλισης, σύνταξη 1.174,01 ευρώ 
  • Με 35 έτη ασφάλισης, σύνταξη 1.484,26 ευρώ 
  • Με 40 έτη ασφάλισης, σύνταξη 1.846,98 ευρώ

Τι να προσέξεις στο συνταξιοδοτικό

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα όπως περιγράφηκε παραπάνω, έχει κάποια σημεία που χρειάζονται την προσοχή σου:

  • Όσον αφορά τους μισθωτούς, το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών καθ’ όλη την διάρκεια του εργασιακού βίου αρχής γενομένης από 01-01-2002 και όχι τον τελευταίο μισθό πριν την σύνταξη, γεγονός που μπορείς να μειώσει σημαντικά το ύψος της. Αυτό μπορεί να ισχύει για παράδειγμα, στην περίπτωση των μισθωτών που ξεκίνησαν να εργάζονται είτε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, είτε με το βασικό μισθό ως αμοιβή για τα πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου, εφόσον βέβαια αφορά διάστημα μετά την 01-01-2002.
  • Παράλληλα, η περασμένη δεκαετία της οικονομικής κρίσης ανάγκασε πολλούς να αναβάλλουν την απόφαση να μπουν στην αγορά εργασίας, παρατείνοντας τις σπουδές τους ή απλά περιμένοντας μέχρι να βρουν κάτι που ταιριάζει με τις σπουδές τους.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά για τους νέους, το ύψος των εισφορών μπορεί να είναι απαγορευτικό, ειδικά για τις υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν την πρώτη και πιο οικονομική κλίμακα εισφορών, με αποτέλεσμα ο υπολογισμός των συντάξιμων απολαβών τους αργότερα να γίνεται με βάση την χαμηλότερη κλίμακα.
  • Τέλος, μπορεί ο νομοθέτης να μας δίνει το δικαίωμα να βγούμε στη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας μας, αλλά ακόμη και εάν έχουμε συγκεντρώσει 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης φτάνει μόνο το 50%, με πολύ μικρή απόδοση ( της τάξεως του 0,5%) για κάθε χρόνο μετά την συμπλήρωση του 40ού έτους ασφάλισης και μετά.

Εξασφαλίζοντας ευημερία στα χρόνια της σύνταξης

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται ως απλά νούμερα, αλλά αφορούν τη ζωή μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλό είναι να σκεφτούμε το εισόδημα που υπολογίζουμε ότι μπορεί να λαμβάνουμε πριν συνταξιοδοτηθούμε, καθώς και τα πιθανά εισοδήματά μας στα χρόνια της σύνταξης. Ώστε να δούμε τελικά εάν θα μας εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε

Το ερώτημα λοιπόν είναι, τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε μία μεγάλη πτώση στο εισόδημά μας στο μέλλον. Δυστυχώς, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ένα από τα όπλα που μπορείς να προσθέσεις στην φαρέτρα σου είναι να δημιουργήσεις ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο που θα ενισχύσει το εισόδημά σου στα χρόνια της σύνταξης, επενδύοντας ένα μέρος από τα χρήματα που αποταμιεύεις κάθε μήνα.

Εάν επιλέξεις λοιπόν αυτή τη στρατηγική, υπάρχει ένα επενδυτικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας μεσαίο προς μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου.

Συμπλήρωσε τη σύνταξή σου με το My Investment Plan της Eurolife FFH

Η δημιουργία ενός κεφαλαίου για να εξασφαλίσεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα χρόνια της σύνταξης συμπληρώνοντας το ποσό που θα λαμβάνεις από το κράτος, μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση, ειδικά με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας να τρέχουν.

Το My Investment Plan της Eurolife FFH είναι ένα πρόγραμμα συστηματικών καταβολών, συνδεδεμένο με επενδύσεις (τύπου unit linked), με μεσαίο προς μακροχρόνιο ορίζοντα, που έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα μελλοντικό κεφάλαιο, μέσω διαφορετικών επενδυτικών στρατηγικών, μεταξύ των οποίων θα επιλέξεις ανάλογα με το δικό σου προφίλ ρίσκου. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μέσω συστηματικών καταβολών προσαρμοσμένων στον δικό σου προϋπολογισμό (ελάχιστο μηνιαίο ασφάλιστρο 50€), οι οποίες επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και, ανάλογα με το συμβόλαιό σου, παροχές, όπως:

  • Επιλογή επενδυτικής στρατηγικής: μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε έξι επενδυτικές στρατηγικές, ανάλογα με τις δικές σου ξεχωριστές ανάγκες και το προφίλ ρίσκου με το οποίο αισθάνεσαι άνετα.
  • Ευελιξία καταβολών: έχεις τη δυνατότητα να αυξήσεις ή να μειώσεις το καταβαλλόμενο ποσό αν τα οικονομικά σου δεδομένα αλλάξουν, αλλά και να ενισχύσεις το κεφάλαιό σου με έκτακτες καταβολές (σύμφωνα με τους όρους).
  • Δυνατότητα εξαγοράς: σε περίπτωση που το επιθυμείς, μπορείς να εξαγοράσεις το συμβόλαιό σου πριν τη λήξη του προγράμματος (σύμφωνα με τους όρους).
  • Προστασία οικογένειας: στην απευκταία περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου, καταβάλλεται στους δικαιούχους ένα ασφαλισμένο κεφάλαιο και η αξία εξαγοράς του επενδυτικού σκέλους του ασφαλιστηρίου.
  • Διαρκής ενημέρωση: μπορείς να ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή για το πρόγραμμα μέσω της online πλατφόρμας της Eurolife FFH.

Η ζωή μετά τη σύνταξη έχει πολλές επιλογές. Τα χρόνια της σύνταξης μπορούν να είναι γεμάτα δημιουργικότητα, δραστηριότητες και όρεξη για ζωή, αντί να περιλαμβάνουν ανησυχία και οικονομικές δυσκολίες.

Σήμερα, μπορείς να υπολογίσεις τι κεφάλαιο θα χρειαστείς για να συμπληρώσεις τη σύνταξή σου και πώς μπορείς να το συγκεντρώσεις μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο με βάση το δικό σου προφίλ.

 

*Οι ΟΣΕΚΑ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Το παρόν αποτελεί διαφημιστικό κείμενο. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το έντυπο βασικών πληροφοριών του My Invesment Plan ή επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό σύμβουλο.

Υπολόγισε εδώ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας