Ζωή σαν περιπέτεια: Νεοϋορκέζος για μια μέρα
Από την μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ ξεκινά η περιπέτεια του @TheWorldOffroad στην αμερικανική ήπειρο. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες ταξιδιώτες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, όμως όπως λέει ο Άκης Τεμπερίδης «σ’ αυτή την πόλη, όσες φορές και να βρεθείς, αισθάνεσαι σαν να την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά. Είναι ένας ζωντανός, ανθρώπινος οργανισμός που μεταλλάσσεται μέσα στα χρόνια, αλλά και ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Για να μην πω ακόμη και μέσα στη μέρα».
Τι σημαίνει Νέα Υόρκη;
Με εννέα εκατομμύρια κατοίκους είναι η μεγαλύτερη αλλά και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ. Διόλου τυχαία, θεωρείται καλλιτεχνική, οικονομική, δημοσιογραφική και πολιτική πρωτεύουσα του κόσμου. «Δεν είναι μόνο το ότι εδώ βρίσκεται ο ΟΗΕ, η New York Times, το Broadway και κάποια από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, αλλά ότι εδώ μιλούνται 800 γλώσσες και διάλεκτοι συνολικά», λέει ο Άκης. «Δεν υπάρχει πολιτισμός που να μην εκπροσωπείται στη Νέα Υόρκη και αλλάζοντας γειτονιά, από το Χάρλεμ στο Βίλατζ ή από την Τσαϊνατάουν στη «μικρή Ιταλία» και στην Αστόρια, είναι σαν να βρίσκεσαι σε διαφορετικές χώρες. Όμως παντού, τελικά, ξέρεις ότι βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη».
Τουρίστας ή Νεοϋορκέζος;
«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κανένας δεν θα θεωρήσει ότι είσαι ξένος ή τουρίστας, ανεξάρτητα από τη φυσιογνωμία, το χρώμα του δέρματος ή τη γλώσσα που μιλάς. Κι ας μη μιλάς καν καλά αγγλικά», συνεχίζει ο Έλληνας ταξιδιώτης. «Αν αναμιχθείς με τον κόσμο και ξεχάσεις από πού έρχεσαι, θα νιώσεις αμέσως πιο άνετα και αρκετά ασφαλής, παρότι μία πόλη σαν τη Νέα Υόρκη δεν είναι ποτέ απόλυτα ασφαλής. Όμως τα τελευταία 30 χρόνια το έγκλημα έχει περιοριστεί σημαντικά».
Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείς μεταξύ Μανχάταν, Μπρονξ, Μπρούκλιν και Κουίνς είναι το μετρό. Με 472 σταθμούς και συνολικό μήκος 400 χιλιόμετρα, το Subway εξυπηρετεί περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Το κόστος του εισιτηρίου δεν είναι χαμηλό για τα ελληνικά δεδομένα: 2,75 δολάρια συγκεκριμένα. Για να πας στον πέμπτο Δήμο, στο Στάτεν Άιλαντ, υπάρχει βαποράκι κάθε μισή ώρα από το νότιο άκρο του Μανχάταν και είναι εντελώς δωρεάν. Βέβαια, υπάρχουν και βαποράκια που κάνουν τον κύκλο του Μανχάταν ή πηγαινοέρχονται στο Νιου Τζέρσι από τα δυτικά και στο Μπρούκλιν από τα ανατολικά.
Το Central Park
Αυτή είναι η καρδιά του Μανχάταν, γεωγραφικά τουλάχιστον. Και ο πνεύμονάς του, όπως το αποκαλούν οι Νεοϋρκέζοι. Ένα εθνικό πάρκο με διαστάσεις 4 χιλιόμετρα μηκος και 800 μέτρα πλάτος, το οποίο σίγουρα έχετε δει σε κάποια ταινία, καθώς πάνω από 350 έχουν γυριστεί εκεί. Οι Νεοϋρκέζοι – όσοι τουλάχιστον ζουν στο κεντρικό Μανχάταν – το επισκέπτονται για να ξεφύγουν από την κίνηση, το τσιμέντο και την τρέλα της πόλης, για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, πατίνι ή για να παίξουν παιχνίδια με τα παιδιά ή τα κατοικίδιά τους.
Μνημείο 11ης Σεπτεμβρίου
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η Νέα Υόρκη δέχτηκε ένα τρομοκρατικό χτύπημα που ξεπερνούσε ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.
«Είναι από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας και μάλιστα είχαμε την τραυματική εμπειρία να το παρακολουθήσουμε σε απευθείας μετάδοση», λέει ο Άκης Τεμπερίδης. «Όλοι θυμόμαστε που βρισκόμασταν όταν βλέπαμε στο CNN τους δίδυμους πύργους να έχουν χτυπηθεί από επιβατικά αεροπλάνα και να καταρρέουν λίγη ώρα μετά, όμως η Νέα Υόρκη έζησε ένα πραγματικό δράμα, χάνοντας εκείνη τη μέρα 2977 ανθρώπους».
Το Ground Zero, το τετράγωνο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο κάτω Μανχάταν, μετατράπηκε σε εργοτάξιο τα επόμενα χρόνια και στην επέτειο των 10 χρόνων από την τρομοκρατική ενέργεια, άλλαξε πρόσωπο, αποκτώντας δύο συγκλονιστικά μνημεία – καταρράκτες στα αποτυπώματα των δίδυμων πύργων. Επίσης, κατασκευάστηκε το One World Trade -ένας ολοκαίνουργος ουρανοξύστης- νέα κτίρια και το Oculus, ένας φουτουριστικός σταθμός μετρό με εμπορικό κέντρο, σχεδιασμένος από τον Σαντιάγκο Καλατράβα. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας σχεδίασε και τη νέα μαρμάρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί από την κατάρρευση του νότιου πύργου. Ο Πατριάρχης έκανε τα εγκαίνια τον περασμένο Νοέμβριο αλλά ο ναός αναμένεται να ανοίξει στο κοινό μέσα στο 2022.
Με θέα το Manhattan
Το παραλιακό μέτωπο του Μπρούκλιν ήταν ανέκαθεν μία παραμελημένη βιομηχανική γειτονιά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια αναβαθμίστηκε και σήμερα φιλοξενεί μία σειρά από start-up εταιρίες και όμορφα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, και είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής και γνωστή με το χαριτωμένο όνομα Dumbo. Το οποίο σημαίνει Down Under Manhattan Bridge Overpass.
«Όλος αυτός ο περίπατος ανάμεσα στις δύο γέφυρες – Μανχάταν και Μπρούκλιν – προσφέρει την καλύτερη θέα στο Μανχάταν», λέει ο Άκης. «Τον συστήνω ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες. Αν προχωρήσετε λίγο πιο νότια, θα βρεθείτε στη γειτονιά Μπρούκλιν Χάιτς που ήταν ανέκαθεν η γειτονιά των καλλιτεχνών και των διασημοτήτων. Και μία από τις ακριβότερες σήμερα».
Τo κέντρο του Σύμπαντος
Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πραγματικό κέντρο της Νέας Υόρκης, η απάντηση είναι εύκολη. Η Times Square, στη συμβολή της λεωφόρου Broadway και της 42ης οδού. Το τετράγωνο αυτό ονομάστηκε έτσι το 1904, όταν η εφημερίδα New York Times, μετακόμισε εκεί τα γραφεία της.
«Έχω βρεθεί εκεί τέσσερις φορές, αλλά και πάλι έβγαλα έναν αναστεναγμό δέους όταν ανέβηκα τα σκαλοπάτια του υπόγειου», λέει ο Τεμπερίδης. «Κι αυτό γιατί βρέθηκα ξανά ανάμεσα σε αυτόν τον καταιγισμό διαφημίσεων που προβάλλονται πλέον από γιγαντιαίες οθόνες πολύ υψηλής ανάλυσης, μερικές από τις οποίες προβάλλουν ακόμη και τρισδιάστατες εικόνες. Ο κόσμος, η κίνηση, οι καλλιτέχνες του δρόμου, οι καρτούν χαρακτήρες του σινεμά που ποζάρουν για ένα δολάριο, τα θέατρα του Broadway και τα τεράστια μαγαζιά με καραμέλες, παιχνίδια, ντόνατς και ό,τι άλλο ζητά η ψυχή σου, σε αποπροσανατολίζουν. Σίγουρα σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου, όχι απλά της Νέας Υόρκης».