Χρόνος σε οθόνες και παιδιά: Συμβουλές για σωστή καθοδήγηση
Στην ψηφιακά κατευθυνόμενη εποχή μας, αρκετοί γονείς αναρωτιούνται πόσος χρόνος σε οθόνες είναι τελικά αποδεκτός για τα παιδιά. Με τον αυξανόμενο ρυθμό εξελίξεων στην τεχνολογία, τα παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένη έκθεση σε οθόνες, από την εκπαίδευση μέχρι την ψυχαγωγία τους.
Το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (CDC) στην Αμερική αναφέρει ότι οι ώρες κατά μέσο όρο που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά από οθόνες ανά ηλικιακή ομάδα είναι:
- 8-10 ετών: 6 ώρες
- 11-14 ετών: 9 ώρες
- 15-18 ετών: 7,5 ώρες
Τα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνουν καν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στις οθόνες για τις σχολικές τους εργασίες. Επομένως βλέπουμε πόσο μεγάλο κομμάτι αποτελεί το screentime στις ζωές των παιδιών.
Στο άρθρο αυτό, θα δώσουμε απαντήσεις σχετικά με τον προτεινόμενο χρόνο σε οθόνες για παιδιά και θα δούμε μερικά tips για σωστή καθοδήγηση.
Προτεινόμενος χρόνος σε οθόνες για παιδιά ανά ηλικία
Με όλη αυτήν την τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί τόσο γρήγορα στην καθημερινότητα όλων μας, οι γονείς καλούνται να θέτουν όρια στα παιδιά τους από νωρίς. Ποια πρέπει, όμως, να είναι αυτά τα όρια όσον αφορά τον χρόνο μπροστά σε οθόνες;
Οι παιδίατροι συνήθως συστήνουν τα ακόλουθα:
- Για παιδιά κάτω των 2 ετών: Καθόλου χρόνος σε οθόνη, εκτός από βιντεοκλήσεις με οικογένεια ή φίλους.
- Για παιδιά 2-5 ετών: Όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα με την παράλληλη παρακολούθηση ενός γονέα ή μεγαλύτερου αδερφού.
- Για παιδιά 5-17 ετών: Συνήθως όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, εκτός από τις ώρες για σχολικές εργασίες.
Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να απομακρυνθούν από τις οθόνες
Για μια πιο ισορροπημένη καθημερινότητα που ναι μεν περιλαμβάνει την τεχνολογία, αλλά δε «βυθίζεται» παθητικά μέσα σε αυτή, είναι καλό να διδάξετε στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους μπροστά από την οθόνη.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips για να βοηθήσετε τα παιδιά να επικεντρωθούν σε πιο ωφέλιμες δραστηριότητες και να μπορούν να κοιμούνται καλύτερα.
Θεσπίστε όρια χρόνου στην οθόνη
Φτιάξτε από κοινού με τα παιδιά κανόνες και θέστε λογικά όρια για τη χρήση smartphone, tablet και άλλων μέσων. Εξηγήστε στα παιδιά γιατί χρειάζεται να απομακρύνονται οι ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι.
Μπορείτε να δημιουργήσετε ζώνες μέσα στο σπίτι ή χρονικά διαστήματα χωρίς τεχνολογία, όπως κατά τη διάρκεια του γεύματος ή μια νύχτα την εβδομάδα, όπου αντί για τηλεόραση ή παιχνίδια στο tablet, θα διαβάσετε παραμύθια ή θα πείτε ιστορίες πριν την ώρα του ύπνου.
Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε εφαρμογές που ελέγχουν το screentime των παιδιών και να υποσχεθείτε όλοι μαζί ότι οι κινητές συσκευές θα φορτίζονται έξω από το δωμάτιο τη νύχτα.
Αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες
Καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την ανάγκη των παιδιών για άμεση ανθρώπινη επαφή. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ανακαλύπτει τον τρισδιάστατο χώρο γύρω του, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του.
Τα παιδιά αποκτούν εμπειρίες με τις αισθήσεις τους. Έτσι μόνο μπορούν να αναπτύσσουν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις από νεαρή ηλικία, και να τις αναπαράγουν αργότερα στην ενήλικη ζωή. Επομένως, ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, να βλέπουν τους φίλους τους από κοντά και να έχουν ενεργό ρόλο σε κάθε οικογενειακή σας στιγμή.
Εξηγήστε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
Μπορεί το διαδίκτυο να μας φέρνει κοντά και να λύνει πολλά προβλήματα, αλλά συχνά είναι εθιστικό και κρύβει πολλές παγίδες.
Τα παιδιά αναπόφευκτα θα εκτεθούν κάποια στιγμή σε διαδικτυακό περιεχόμενο. Μιλήστε τους για το πώς να αξιολογούν την ακρίβεια και την αξιοπιστία αυτών που είδαν, διάβασαν ή άκουσαν στο διαδίκτυο. Αιτιολογήστε με απλά λόγια γιατί ενώ το διαδίκτυο είναι τόσο διασκεδαστικό, χρειάζεται να το έχουμε στη ζωή μας με μέτρο.
Εξηγήστε στα παιδιά:
- τι σημαίνει κυβερνοέγκλημα;
- τι είναι η ασφάλεια των δεδομένων στο διαδίκτυο;
- τι είναι το phishing;
- τι είναι η ασφάλεια των συναλλαγών;
- τι είναι η ψηφιακή ταυτότητα;
Ζητήστε τους να σας συμβουλευτούν προτού διαμοιραστούν πληροφορίες ή πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή μέσω διαδικτύου.
Χρησιμοποιήστε εφαρμογές parental lock control
Οι εφαρμογές parental lock control προστατεύουν τα παιδιά από το πολύωρο screentime αλλά και από τις κακοτοπιές στο διαδίκτυο. Ελέγχουν τον χρόνο οθόνης, φιλτράρουν το περιεχομένου και τη διαδικτυακή δραστηριότητα σε συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά.
Με τις εφαρμογές αυτές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά θα εξερευνήσουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια και θα μείνουν μακριά από ακατάλληλο περιεχόμενο και πιθανές διαδικτυακές απειλές.
Τώρα που η ψηφιακή τεχνολογία κάνει άλματα εξέλιξης, είναι η στιγμή να προφυλαχθείτε από το διαδικτυακό απρόοπτο. Κρατήστε την οικογένεια ασφαλή με ένα οικιακό My Cyber Protection πρόγραμμα και νιώστε ηρεμία κατά την περιήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. Με το My Cyber Protection από την Eurolife FFH, καλύπτεστε για:
- Ηλεκτρονικές αγορές που έφθασαν καθυστερημένα.
- Παραλαβές φθαρμένων προϊόντων ή διαφορετικών προϊόντων από αυτά που αγοράσατε.
- Απώλεια χρημάτων από μη εξουσιοδοτημένη διαδικτυακή μεταφορά.
- Κλοπή ψηφιακής ταυτότητας.
- Αμοιβές δικηγόρου, μέχρι του ποσού των 500€ ανά περιστατικό.